Valpar

Arktiskullen: Tre veckor av magi och utveckling

Nu har Arktiskullen nått tre veckors ålder, och det känns som att vi klivit in i en ny fas. Jag brukar kalla de första veckorna för “kuvösfasen”. Då är valparna mest små sovande knyten, men den tiden är nu över. Valparna kan gå, se och höra. Socialiseringen har tagit fart på allvar, och det märks i varje rörelse de gör i valplådan.

Första stegen mot socialisering

Man ser tydligt hur de börjar reagera på ljud. När man öppnar dörren till valprummet vaknar de till och lyssnar nyfiket. Även om deras ögon öppnades för ett tag sedan, är synen fortfarande lite oskarp, men det blir bättre för varje dag. Just nu är det så härligt att se hur de börjar söka varandras ansikten. De små tassarna fumlar och försöker röra vid varandra. Och så klart har vi nu sett de första tecknen på “mouthing” – det där undersökande bitandet som hör till när de smakar på varandra.

Fumliga brottningsmatcher och första utforskandet

Det händer så mycket hela tiden. Små, trevande brottningsmatcher dyker upp här och där. Valparna springer runt, eller åtminstone försöker. De testar sina röster genom att tjuta till ibland, kanske bara för att kolla hur stämbanden fungerar. Man kan till och med börja skönja de första försöken till hot- eller varningsbeteenden. Så här tidigt är det förstås bara övning, men det är fascinerande att se.

Matglada valpar och första smakupplevelser

Alla mår fint, äter bra och följer sina viktkurvor som de ska. Vi har börjat introducera fast föda, och det verkar vara väldigt uppskattat. Just nu får de en blandning av mousse, mammas specialfoder och lite äggula. Det blir en riktig festmåltid för dem! Även avmaskningen i helgen gick smidigt – inga protester, bara glada och mätta valpar.

Mamma Ipa: Den ständiga vakten

Mamma Ipa är förstås en stjärna. Hon äter som en häst och har gott om mjölk till sina små. Hon är fortfarande noga med att städa i lådan och ta hand om dem. Men man märker att hon allt oftare tar små pauser. När hon känner att valparna fått vad de behöver, lägger hon sig gärna precis utanför lådan och vilar. Hon vakar över dem, men tar gärna chansen att gå ut med den vuxna flocken på ängarna några gånger om dagen. Ipa är väldigt noggrann med att ha koll på vilka andra hundar som får komma in i valprummet. Hittills har bara Mira, Isa och Leia fått hälsa på de små. De yngre hundarna och hanarna får hålla sig borta lite till, enligt Ipa.

Nästa fas: Valphagen

Den här perioden är verkligen underbar, även om det betyder att vi har lite mer att göra nu. I veckan ska vi börja förbereda valphagen utomhus, nära matplatsen, eftersom de kommer att flytta ut dit när de är runt fyra veckor gamla. Det kräver en del planering. Det är inte bara en fråga om utrymme, utan också att tänka på hur vi bäst organiserar in- och utgångar. Detta är vår största kull sedan vi flyttade till gården, så vi måste tänka till lite extra. Men jag har en plan, och jag tror att den kommer att fungera hur bra som helst!

Socialisering med människor

Socialiseringen med människor går också galant. Sätter man ner handen i valplådan kommer de fram på några sekunder för att utforska och hälsa. De är så varma och mjuka, och det är lätt att fastna i långa stunder av mys och “special moments”. Hittills har jag valt att inte störa med fotografering för att låta Ipa få lugn och ro med sin kull. Men igår kändes det som att tiden var inne för en spontan fotosession. Resultatet ser ni här nedan. Alla som har fotat valpar vet att det tar minst tio försök för att få en bra bild. Så här är det bästa vi kunde åstadkomma igår.

Det är en speciell tid på alla sätt, och vi njuter verkligen av varje ögonblick med dessa små guldklimpar. Vi ser fram emot vad de kommande veckorna har att erbjuda.

Arktiskullen är nu tre veckor gammal. Valparna börjar gå, leka och socialisera – en underbar tid fylld med små men stora framsteg varje dag!

Cornwallis

Graham

Prescott

Melville

Victoria

Baillie

Meighen

Ellesmere

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.