Progesterontest

Att ta ett progesterontest på sin löpande tik är det säkraste sättet att beräkna rätt parningsdag eftersom du får bra koll på ungefär när ägglossningen sker. Testet tas genom ett enkelt blodprov hos veterinär för att mäta dräktighetshormonet progesteron och jag rekommenderar att du gör det på ett djursjukhus med eget laboratorium eftersom du då får provsvaret inom några timmar. Det finns också snabbtest man kan göra men då ska du jämföra med en färgskala hur blått provet är och det tycker jag är för diffust eftersom du inte får fram en siffra.

När ska jag testa?

Oavsett vilket test du väljer är de rätt så dyra, räkna med en dryg tusenlapp per test. För att kostnaderna inte ska rusa iväg rekommenderar jag att du först gör ett vaginalutstryk hemma för att avgöra om tiken är i höglöp. Har du tillgång till en rutinerad hanhund som inte går igång förrän tiken närmar sig ägglossning så har du stor hjälp för att mer precist bestämma när du ska ta ditt första progesterontest.

Progesteronkurvan

Normalt sett ligger progesteronhalten lågt under tikens förlöp för att sen börja stiga först försiktigt och sen kraftigare ju närmre ägglossningen man kommer. Ägglossningen sker normalt sett när progesteronhalten ligger mellan 12-24 nmol/L. Ungefär två dagar efter ägglossningen då progesteronet ligger på 30 nmol/L kan man para tiken men många tikar kan vara parningsvilliga redan vid 20 nmol/L. När tiken går ur höglöpet är progesteronet vanligtvis på minst 75 nmol/L. Observera att det kan finnas stora variationer mellan individer beroende på löpets längd, hur snabbt eller långsamt progesteronet stiger, när tiken är parningsvillig och när tiken går ur höglöp. Det är alltså väldigt individuellt hur progesteronkurvan utvecklar sig så man har egentligen allt att vinna på att lära känna sin egen tiks kurva.

Nanogram eller nanomol?

I tabellen nedan anges progesteronvärdet primärt i nmol/L (nanomol per liter) som är det vanligaste sättet att mäta hormonet på i Sverige. Det finns dock kliniker i Sverige som använder ng/mL (nanogram per milliliter), det system som normalt sett används i många andra länder. Detta kan bero på att kliniken köpt in analysutrustningen från utlandet. Det kan vara bra att veta att progesteronet mäts i två olika system då missuppfattningar kan uppstå speciellt med internationella kontakter. Jag har själv fått värdena angivna i ng/mL av svensk veterinär utan att detta nämndes vilket orsakade onödigt mycket förvirring. Om man ser till att alltid få provresultatet skriftligt kan missförstånd undvikas. Man kan enkelt översätta nmol/L till ng/mL genom att dividera värdet av nmol/L med tre. 1 nmol/L skulle då exempelvis bli ca 0,3 ng/mL (värdet är ungefär och inte exakt).

Hur progesteronvärdena ska tolkas

Progesteronvärde
i nmol/L
Progesteronvärde
i ng/mL
Uppskattat antal dagar
till ägglossning
Uppskattat antal dagar
till parning
0-2 nmol/L0-0,63 ng/mL Normal nivå, för tidigt att uppskatta.Omöjligt att uppskatta.
3-6 nmol/L0,94-1,89 ng/mLFörväntad tid till ägglossning minst två dagar. Nivån kan hålla sig på 3-4 nmol/L i några dagar. Uppskattad tid till parning ca 4-6 dagar men kan vara längre.
7-12 nmol/L2,2-3,77 ng/mLFörväntad tid till ägglossning minst en dag. Uppskattad tid till parning ca 3-5 dagar men kan vara längre.
13-18 nmol/L4,09-5,66 ng/mLÄgglossning har påbörjats eller har precis skett.Uppskattad tid till parning ca 2-4 dagar
19-31 nmol/L5,97-9,75 ng/mLÄgglossning har nyss skett.Uppskattad tid till parning ca 1-3 dagar
32-64 nmol/L10,06-20,13 ng/mLÄggen har mognat, tiken är som mest fruktsam.Uppskattad tid till parning ca 0-2 dagar. Nu är det dags att para.
65-90 nmol/L20,44-28,30 ng/mLÄggen har mognat men har börjat bli gamla. Minskad fruktsamhet. Para omedelbart!
> 90 nmol/L> 28,30 ng/mLFör sent eller kraftigt minskad fruktsamhet.