Ugnsrostad blodpudding – hundens favoritgodis!

Rostad blodpudding

Hemlagat hundgodis behöver inte vara så tidskrävande och invecklat som det kanske låter. En av våra hundars största favoriter är ugnsrostad blodpudding som kräver ungefär en halvtimmes beredning och sen gör ugnen resten av jobbet. Den stora fördelen med rostad blodpudding är att den inte kladdar, inte fettar av sig i fickorna, och att den om den rostas på rätt sätt har en väldigt lång hållbarhet. Vidare innehåller blodpudding mycket fibrer, är nyttig och järnrik. Välj en variant som du tycker har tillräckligt hög kvalitet. Blodpudding innehåller ofta kryddor och lök men mängden är så försvinnande liten och dessutom så pass nedmalt i puddingen att den knappast utgör en fara för hunden. Ibland varnas det också för att den innehåller socker men det finns numera sockerfria varianter som du kan välja.

Det här behöver du

  • Blodpudding 500g, gärna en variant utan tillsatt socker
  • Bakplåtar
  • Bakplåtspapper

Så här gör du

Beredning och rostning: 8 timmar

  1. Sätt ugnen på 165°C

  2. Förbered bakplåtarna

    Ta fram en bakplåt och täck med bakplåtspapper så att kuberna inte fastnar. Beräkna 1-1,5 förpackning blodpudding per bakplåt.

  3. Tärna blodpuddingen

    Skär blodpuddingen i centimetertjocka skivor, sedan i lika tjocka stavar och därefter kuber. Se till att kuberna blir lika stora, annars kommer de behöva olika mycket tid i ugnen. Ju större bitar desto längre tid i ugnen. Tänk också på att kuberna krymper något av rostningen så gör dem heller inte för små. Lägg alla tärningar på bakplåtspapperet och undvik att lägga dem på varandra.

  4. Rosta i 165°C i en timme

    Låt först bitarna rosta i hög värme i en timme för att få en krispig yta.

  5. Sänk värmen och fortsätt rosta

    Efter ungefär en timme sänker du värmen till 100°C, rör runt och vänd kuberna med en stekspade och låt dem sen rostas i ytterligare ca 6 timmar. Kuberna ska bli stenhårda och detta är viktigt för hållbarheten. Öppna ugnsluckan lite då och då för att släppa ut fukt.

  6. Lufttorka

    Ta ut kuberna och låt dem svalna och lufttorka på plåten i ytterligare några timmar för att kvarvarande fukt ska avdunsta.

  7. Förvaring

    Förvara blodpuddingen luftigt. Tätt förslutna burkar och plastpåsar kan få kuberna att mögla om fukten i dem inte har avdunstat.