Svar på vanliga frågor

Nyfikna spekulanter är jättekul och jag får många bra, ofta förekommande, frågor som jag tänkte samla på den här sidan för att ”avlasta” mejlhanteringen något.

Varför heter det jaktgolden?
Jaktgolden (engelska Working Golden Retriever) är en definition av ursprungstypen av rasen golden retriever där aveln huvudsakligen inriktats på arbetslinjer. Arbetslinjerna hittar man i hundarnas stamtavla där förfäderna i många generationer antingen meriterats genom field trials eller jaktprov, eller så har de använts i jakt. Arbetslust, uthållighet, självständighet, nyfikenhet, intelligens, snabbhet, samarbetsförmåga, och en exteriör anpassad för arbete, är egenskaper som definierar en jaktgolden.

Varför rastypen fått namnet jaktgolden i Skandinavien är för att rasen är en apporterande fågelhund, huvudsakligen framavlad för jaktändamål. Trots namnet används rastypen idag inom fler områden än jakt. I vissa kretsar kallas den bruksgolden då den också används framgångsrikt inom många sport- och tjänstehundsgrenar under Svenska Brukshundklubbens paraply.

Individer med jaktlig härstamning är idag en minoritet av rasens totala population.
Hur funkar jaktgolden med barn?
Att vissa raser lämpar sig bättre än andra ihop med barn är en myt. Alla raser funkar lika bra ihop med barn om man ger dem samma förutsättningar. Har man barn i familjen bör man som hundens ägare dels se till att hunden får en positiv upplevelse av barn, och dels uppfostra sina barn hur man hanterar och respekterar en hund. Ett vanligt fenomen är att barn kanske ser valpen som en leksak vilket förstås inte kommer att uppskattas hur länge som helst. Som uppfödare ser jag till att mina valpar får träffa barn i ett tidigt skede, redan vid fyra veckors ålder. Dessutom har spekulanter ofta med sina barn så våra valpar har alla varit väldigt trygga och vana vid såväl barn som vuxna. Men skaffa aldrig någonsin hund för barnens skull! Du skaffar hund för att du själv vill ha en och har tid för den. Vi säljer inte valpar för att barnen vill börja träna hund och vi tror att en familj bör ha barn i minst skolålder innan det är lämpligt att skaffa valp.
Är golden retrievern allergivänlig?
Att det skulle finnas raser som är mer allergivänliga än andra är en myt. Studier har visat att vissa individer kan utsöndra mindre allergen än andra och att dessa skulle vara mer lämpliga för allergiska personer. Forskningen har kommit långt på området och det finns idag tester (allergenius.se) man kan ta för att mäta allergenhalterna eller om individen har ”rätt” sorts allergen. Vi säljer inte till familjer med pälsallergi eftersom vi vill minimera risken att valpen far illa om den tvingas byta hem.
Vad är skillnaden mellan jaktgolden och vanlig golden retriever?
Ursprungligen är golden retrievern en apporterande fågelhund framavlad för sin funktion; att användas i fågeljakt på land och vatten. Under 1900-talets andra hälft ökade rasens popularitet som utställningshund vilket gjorde att aveln började baseras mer på utseende än på funktion. Det är denna ”utställningstyp” av rasen som sedan 70-talet nått allt större framgång som sällskapshund och i utställningsringen med resultatet att den legat stadigt i topp tre som Sveriges populäraste hundras. Trots att det inom rasen bildats tydliga ”subpopulationer” när det gäller funktion, utseende och mentalitet är rasen inte delad rent officiellt. Alla varianter registreras hos SKK som golden retriever. Det finns dock stora fördelar med att vara medveten om och förstå skillnaden mellan dessa typer. I synnerhet om man är i färd med att skaffa sig en GR.

Showgolden

Den här rastypen avlas främst på sitt utseende och ofta för rent sällskap mer än funktion. Uppfödare som avlar fram den här typen meriterar sina avelsdjur nästan uteslutande genom utställningar. Utseendemässigt är en showgolden kraftigare i sin kroppsbyggnad och har enligt studier en lägre genomsnittlig mankhöjd än jakttypen. Pälsen är, inte alltid men ofta, tätare. Färgen är oftast creme men vissa uppfödare föder upp showgolden med färg.

Jaktgolden

Den här rastypen är framavlad främst för sin funktion. Egenskaper man letar efter är hög arbetslust, nyfikenhet/intresse, uthållighet, samarbetsvilja, självständighet, snabbhet, bra nos och markeringsförmåga. De avelsdjur som används är ofta meriterade genom jaktprov, spårprov, certifikatprov och aveln baseras ofta på många generationer av tydliga arbetslinjer. Utseendemässigt är jaktgolden något högre i mankhöjd och kroppsbyggnaden är smäcker för att främja smidighet och snabbhet. Pälsen varierar från creme till brun, men vassfärgad päls var det ursprungliga målet för att ha en kamouflerande effekt i vass och på fält om hösten. I en jämförelsestudie* baserad på resultat från MH, visar jaktgolden mer nyfikenhet, mer lekintresse, mer jaktvilja, mer kontakttagande, är mer social och visar mindre grad av aggressivitet och rädsla än showtypen.

* Sundman, A.S., Johnsson, M., Wright, D., Jensen, P., 2016. Similar recent selection criteria associated with different behavioural effects in two dog breeds. Genes Brain Behav 15, 750–756. doi:10.1111/gbb.12317
Hur mycket aktivering kräver en jaktgolden?
Det är kanske lätt att tro att aktivering av hund handlar om ren motion. Det stämmer förvisso till viss del. En jaktgolden har hög energinivå och har mycket bra förutsättningar att utveckla en bra uthållighet vilket förstås kräver bra kondition. Men när det gäller en jaktgoldens aktiveringsbehov handlar det till lika stor del om mental stimulans. Hunden har en naturlig arbetsvilja och strävan efter att samarbeta med sin förare. Ju mer utmaning hunden får att lösa en uppgift, desto stoltare blir den när uppdraget är slutfört. Jag vill påstå att den behöver få använda sin intelligens och utveckla sina mentala egenskaper genom att få arbeta. Och ju mer den får arbeta med sin förare, desto starkare blir samarbetsviljan. En vuxen jaktgolden följer såklart gärna med på joggingrundan eller i skidspåret men behöver så mycket mer än bara fysisk motion.
Jag jagar inte, kan jag skaffa jaktgolden ändå?
Du behöver inte ha jägarexamen för att få köpa en golden av mig. Däremot vill jag att du har något som är betydligt mer värdefullt för hunden – TID och INTRESSE att lägga på träning och arbete, både fysiskt och mentalt. Sen vill jag att du respekterar att rasen är en apporterande fågelhund. Du har allt att vinna på att träna hunden i apportering. Med den starka relation ni då bygger upp har du ett fundament att bygga vidare på med vad som helst. Som The Golden Retriever Club i Storbritannien uttrycker det är golden retrievern ”kanske världens bredaste och mest anpassningsbara ras som ska kunna användas inom en lång rad områden”. Tiderna har ju förändrats och med det även användningsområdena för en av landets mest populära raser. Samhällsnytta inom jakt, bruks, tjänst, service, assistans, pedagogik, eller tävling inom en lång rad hundsporter. Det viktiga är att både du och hunden har roligt och att du avsätter tid för din hund. Inte bara när hunden är valp, utan livet ut!
Vad bör jag tänka på innan jag skaffar hund nummer två
Om du redan har en hund i hushållet är det viktigt att den är vuxen och ”känns färdig” innan du skaffar nästa hund. Runt 3,5 år eller äldre brukar vara en bra ålder. Din befintliga hund kommer nämligen att bli en stor förebild för din nya valp och valpen kommer sannolikt att härma sina artfränder mer än dig. Har du med andra ord en väldigt lydig och följsam hund kommer det att bli lättare för dig att uppfostra din nya valp. Tänk också på att det är du och valpen som i första hand ska bygga relation under de första viktiga året och detta behöver din äldre hund vara mogen för. Tänk också på att din befintliga hund visserligen behöver vara snäll mot valpen, men det är lika viktigt att den får säga ifrån och sätta en uppnosig valp på plats på hundgripligt vis. En alldeles för snäll hund blir lätt utnyttjad och i längden plågad av en alltför framfusig valp. Ställ dig själv frågan om din hund är en bra förebild och kommer att kunna klara av att en ny liten pirat kapar hemmet för en lång tid framöver.
Kan man köpa fler än en valp av er?
Många tänker att valpen kommer att bli ensam och behöver lekkamrater. Men valpen behöver dig i första hand, det är du och valpen som ska bygga en stark relation. Att skaffa mer än en valp samtidigt kommer sannolikt leda till att valparna kommer ägna sig mer åt varandra än åt dig. I ärlighetens namn har valpar väldigt lite att lära varandra, de lär sig betydligt mer av äldre hundar och av dig! Vår erfarenhet är också att skadorna ökar när jämnåriga valpar lever ihop. Av den anledningen säljer vi aldrig mer än en valp till samma hushåll.
Tik eller hane?
De flesta som hör av sig till oss om valp har redan bestämt sig för att de vill ha en tik eller en hane. Men ibland får vi frågor från spekulanter om fördelar och nackdelar när det gäller val av kön på valpen. Hur ofta löper en tik? Blir tikar snabbare rumsrena? Är hanar svårare att lära? Det är klart att man undrar, oavsett om man aldrig haft hund tidigare eller om man är nyfiken på ett annat kön på nästa hund. Tyvärr verkar de flesta uppfattningar bygga på myter. Precis som det är med barn, finns det inga garantier för att en hund blir på ett visst sätt bara på grund av sitt kön. Det finns nog lika många lättlärda hanar som tikar. Så när det gäller val av valpens kön, går vi helst på magkänsla eller så gör vi ett praktiskt val, t.ex. om vi redan har en hane kan ju livet bli lite enklare om nästa hund också är en hane. Men att något av könen skulle vara ett bättre alternativ än det andra tror vi inte på.

Vår egen högst personliga uppfattning om tik/hanhund är följande. Hanhundar är generellt fysiskt större, starkare och ger ett mer kraftfullt och ståtligt intryck. De löper aldrig vilket förenklar vid planering av arbete och tävling. Alla våra hanhundar har tidigt fått vänja sig vid löptikar så testosteronet har aldrig varit ett problem för oss. En hanhund är ofta lite mer ”enkelspårig” – möjligtvis att inlärningen tar lite längre tid, men när det väl sitter är det cementerat. På grund av sina löp är tikar lite mer hormonellt styrda men vi upplever att det aldrig varit ett hinder för arbete. Tvärtom är just arbete något som balanserar upp. Vi upplever att tikar kan vara mer lättlärda vid själva inlärningen – på gott och ont (!) men deras förmåga att ha ”flera järn i elden” kan också innebära att de själva ”vidareutvecklar” och experimenterar mer än hanhundar innan det önskade beteendet cementeras. Och åter igen, detta är en högst generell beskrivning. Individen är A och O.
Måste man lägga mycket tid på pälsvård?
Pälsarnas tjocklek och längd hos jaktgolden varierar förstås mellan individer men generellt kan sägas att rastypen har kortare och relativt ”tunnare” päls (i jämförelse med showgolden) som sköter sig själv i mycket hög grad. Våra tikar schamponeras ytterst sällan och bara vid behov eftersom pälsen och dess fett har en smutsavvisande funktion. Blir de överdrivet smutsiga spolar vi oftast av dem med trädgårdsslangen eller låter dem ta några dopp i Stora Värtan eller i Mälaren. Våra tikar fäller runt två gånger per år, ofta i samband med löp. Vill du undvika att det blir väldigt hårigt hemma under fällperioden kan du med fördel borsta pälsen med en karda eller en EquiGroomer som tar bort de lösa håren. Vi upplever alltså inte att vi lägger speciellt mycket tid på våra hundars pälsar. Golden retrievern är ingen ras som ska klippas eller trimmas men du kan tunna av ”manen”, dvs. runt nacken med en effileringssax, du kan ansa frambenen från armbågen och ner, och svansen kan formas till en ”fana”. Annars klipper vi gärna bort päls mellan trampdynor för att förhindra att iskockor fastnar i pälsen vintertid och för att tassarna ska få bättre grepp inomhus.
Vad innebär intresselistan?

Få info om kommande kullar

Om du är intresserad av en framtida valp från Rivenfield och om vi upplever att du är en potentiell valpköpare har du möjlighet att sätta upp dig på intresselistan. Intresselistan innebär att du kontinuerligt kommer att få väsentlig information gällande kommande kullar från Rivenfield. Det innebär inte att du har tingat eller bokat en valp (läs gärna mer om min policy för tingning här bland Vanliga Frågor). Börja med att anmäla ditt intresse för valp från Rivenfield så tar vi det därifrån.

Du anmäler ditt intresse här

Våra valpar är mycket populära och intresselistan är mycket lång. Detta innebär att vi inte har möjlighet att leverera valpar till alla. Dock vill vi understryka att den inte har någon inbördes ordning. Vi prioriterar självklart hem som vi tror på och som vill arbeta med sin hund. Tips: Vänta inte med att anmäla intresse till efter att vi gått ut med info om ny kull. Hör av dig innan. Jag rekommenderar också att du har god framförhållning och planerar ditt valpköp i god tid.

Hjälp oss hålla listan uppdaterad

Vi håller inte reda på om du fortfarande är intresserad eller om du kanske skaffat valp från en annan uppfödare. Om du inte längre vill stå kvar på intresselistan får du gärna kontakta oss så tar vi bara bort dig.

Kan jag tinga en valp från Rivenfield?
Nej, du kan inte tinga en valp från Rivenfield. Att tinga en valp innebär att du som potentiell köpare blir garanterad en valp även om du inte vet vilken individ det blir. I lagens mening är tingning ett muntligt eller skriftligt avtal, beroende på hur du blivit meddelad tingningen, t.ex. per telefon eller mejl. Ett sådant avtal är alltid juridiskt bindande. Om vi då som uppfödare av någon anledning behöver bryta detta avtal har du som köpare rätt till kompensation, dvs. ersättning för ev. kostnader som avtalsbrottet orsakat dig. Det här sätter förstås uppfödaren i en jobbig sits, i synnerhet eftersom vi anser att uppfödarens viktigaste uppdrag är att hitta rätt kombination mellan valp och hem. Och hur ska vi veta det innan valparna börjar utveckla sina personligheter, eller innan de ens har fötts? Av den anledningen tingar vi inte bort valpar. Vi tar emot besök när valparna fyllt fyra veckor och därefter försöker vi matcha rätt valp med rätt ägare. Så det gäller att ha is i magen och hoppas på en bra matchning!
Kan jag välja när valpen ska levereras?
Den här frågan tar vi upp för att klargöra något som uppenbarligen inte är självklart bland många intressenter. Nej, du kan inte välja vilken månad eller årstid valpar från oss ska levereras. Vi kan självklart vara flexibla om det handlar om export till annat land eller om leveransen av praktiska skäl behöver flyttas några dagar. Men. Vi kan inte tillgodose önskemål om att leverera specifikt under dina semesterveckor eller på ett visst datum. En tik löper i genomsnitt två gånger per år. När exakt detta sker bestämmer inte vi som uppfödare. Så tyvärr får man anpassa sig efter naturens lag. Om du inte har möjlighet att anpassa din fullbokade kalender efter våra leveranser tror jag du ska fundera på om du har tid för hund överhuvudtaget.
Vad anser ni om hunddagis?

I Sverige råder mycket strikta regler för hur ett hunddagis ska bedrivas så jag tvivlar inte på att de allra flesta dagishundar lever en trygg och social tillvaro ihop med många andra hundar och slipper vara ensamma under dagtid. Med tiden utvecklar de en mycket hög social kompetens, lär sig hundspråket mycket snabbt och blir mycket skickliga kommunikatörer tillsammans med sina artfränder. Dock vill jag varna för att lägsta ålder för att få börja på hunddagis är på tok för låg och det finns idag tyvärr inga lagar som reglerar detta. Vissa hunddagis tar emot nya hundar redan efter andra vaccinationen vid 12 veckors ålder. Att som hundägare lämna bort sin valp och helt förlora kontrollen över valpens tillvaro och mentala utveckling är bland det dummaste man kan göra, hur proffsiga dagisfröknarna än är.

Många hunddagis har en gräns på 6 månader och jag tycker att även det är för tidigt. Här tänker jag främst på att valpens leder inte kommer att vara färdigutvecklade förrän tidigast vid ett års ålder. Innan dess är de känsliga för häftig lek och forcerade aktiviteter och eftersom studier visar att miljön har en bevisad påverkan på mellan 20 och 40 procent av alla armbågsleds- och höftledsdysplasier, rekommenderar jag starkt att avvakta med dagis tills efter röntgen. Som hundägare bör man ha koll på vad valpen har upplevt och gjort för att hitta orsaker till eventuella problem som kan uppstå. Att lägga det ansvaret i andras händer håller tyvärr inte. Vistelse i en större flock ökar också risken för smittsamma sjukdomar som t ex kennelhosta, herpes, giardia, skabb, magsjuka osv. En del av dem skapar antikroppar som utvecklar immunförsvaret medan andra kan kräva omfattande sanering och medicinering hemma för att bli av med dem.

Slutligen, om du redan innan du skaffat hund behöver överväga hunddagis innan valpen fyllt ett år, fundera istället på om du kan vänta med att skaffa hund tills du har bättre förutsättningar att själv ta hand om den.

Finner du inte svaret på din fråga? Eller vill du göra en valpförfrågan?