Svar på vanliga frågor

Nyfikna spekulanter är jättekul och jag får många bra, ofta förekommande, frågor som jag tänkte samla på den här sidan för att ”avlasta” mejlhanteringen något. 🙂 

I första hand vill vi självklart att våra valpar hamnar i trygga och kärleksfulla hem där de får bli en viktig del av familjen - men det tycker jag är en självklarhet.

Det jag letar efter hos dig

 • Jag vill att du ska ha TID och ENGAGEMANG att investera i din hund. Inte bara under valpens första månader utan livet ut.
 • Jag vill att du har FÖRSTÅELSE för din hunds funktion, bakgrund och behov genom att sätta dig in i Golden retrieverns historia.
 • Jag vill att du har en PLAN och en tydlig VISION med ditt hundägande. Vad vill du göra med din hund? Vilken bild har du av dig och din hund om 3 år och om 10 år? Vad har du för FÖRVÄNTNINGAR på hunden?
 • Fundera på VAD DU KAN ERBJUDA HUNDEN. Har du det hunden behöver? Var realist!
 • Jag vill att du RÖNTGAR din hunds armbågs- och höftleder vid 1,5 års ålder.
 • Jag vill att du ställer upp på gemensam BESKRIVNING av hela valpkullen, såsom FB-R och/eller BPH med din hund.
 • Jag vill förstås att du är delaktig i TRÄFFAR, både valp- och kennelträffar.
 • Jag vill att det är lika viktigt för dig som för mig att ha god KONTAKT och att bygga vänskap som räcker livet ut.

Viktigt att tänka på

Det ska vara roligt att ha hund! För att förhindra att hamna i kollisionskurs med din blivande familjemedlem, bör du förekomma genom att göra noggrann research om rasen innan du köper hund. Inse dina begränsningar! Om du inte har ambitionen att arbeta med din hund anser jag att det är ett misstag att skaffa en jaktgolden. Då är risken stor att du får ett hundägande där det blir konflikt mellan dig och din hund när hunden har behov och önskningar som du inte kan tillgodose. Det låter kanske som hårda ord men det är viktigt för mig att vara rak, ärlig och tydlig med detta.  
Nej, du kan inte tinga en valp från Rivenfield. Att tinga en valp innebär att du som potentiell köpare blir garanterad en valp även om du inte vet vilken individ det blir. I lagens mening är tingning ett muntligt eller skriftligt avtal, beroende på hur du blivit meddelad tingningen, t.ex. per telefon eller mejl. Ett sådant avtal är alltid juridiskt bindande. Om uppfödaren bryter detta avtal har du som köpare rätt till kompensation, dvs. ersättning för ev. kostnader som avtalsbrottet orsakat dig. Det här sätter förstås uppfödaren i en jobbig sits, i synnerhet om man som jag anser att uppfödarens viktigaste uppdrag är att hitta rätt kombination mellan valp och hem. Och hur ska jag veta det innan valparna börjar utveckla sina personligheter, eller innan de ens har fötts? Det är av den anledningen som jag inte tingar bort valpar. Man får ha is i magen och hoppas på en bra matchning.
Den här frågan tar jag upp för att klargöra något som uppenbarligen inte är självklart bland många intressenter. Nej, du kan inte välja vilken månad eller årstid valpar från oss ska levereras. Vi kan självklart vara flexibla om det handlar om export till annat land eller om leveransen av praktiska skäl behöver flyttas några dagar. Men. Vi kan inte tillgodose önskemål om att leverera specifikt under dina semesterveckor eller på ett visst datum. En tik löper i genomsnitt två gånger per år. När exakt detta sker bestämmer inte jag som uppfödare. Så tyvärr får man anpassa sig efter naturens lag. Om man inte har möjlighet att anpassa sin fullbokade kalender efter våra leveranser tror jag man ska fundera på om man har tid för hund över huvud taget.

Få info om kommande kullar

Om du är intresserad av en framtida valp från Rivenfield och om jag upplever att du är en potentiell valpköpare har du möjlighet att sätta upp dig på intresselistan. Intresselistan innebär att du kontinuerligt kommer att få väsentlig information gällande kommande kullar från Rivenfield. Det innebär inte att du har tingat eller bokat en valp (läs gärna mer om min policy för tingning här bland Vanliga Frågor). Börja med att anmäla ditt intresse för valp från Rivenfield så tar vi det därifrån.

Du anmäler ditt intresse här

Våra valpar är populära och intresselistan är lång. Detta innebär att vi inte har möjlighet att leverera valpar till alla. Dock vill jag understryka att den inte har någon inbördes ordning. Jag prioriterar självklart hem som jag tror på och som vill arbeta med sin hund. Tips: Vänta inte med att anmäla intresse till efter att vi gått ut med info om ny kull. Hör av dig innan. Jag rekommenderar också att du har god framförhållning och planerar ditt valpköp i god tid.

Hjälp mig hålla listan uppdaterad

Jag håller inte reda på om du fortfarande är intresserad eller om du kanske skaffat valp från en annan uppfödare. Om du inte längre vill stå kvar på intresselistan får du gärna kontakta mig så tar jag bara bort dig. 😀
De flesta som hör av sig till mig om valp har redan bestämt sig för att de vill ha en tik eller en hane. Men ibland får jag frågor från spekulanter om fördelar och nackdelar när det gäller val av kön på valpen. Hur ofta löper en tik? Blir tikar snabbare rumsrena? Är hanar svårare att lära? Det är klart att man undrar, oavsett om man aldrig haft hund tidigare eller om man bestämt sig för ett annat kön på nästa hund. Tyvärr verkar de flesta uppfattningar bygga på myter. Precis som det är med barn, finns det inga garantier för att en hund blir på ett visst sätt bara på grund av sitt kön. Det finns nog lika många lättlärda hanar som tikar. Så när det gäller val av valpens kön, går jag helst på magkänsla eller så väljer jag praktiskt, t.ex. om jag redan har en hane kan ju livet bli lite enklare om nästa hund också är en hane. Men att något av könen skulle vara ett bättre val än det andra tror jag inte på.
Jaktgolden (engelska Working Golden Retriever) är en typ av rasen Golden retriever där aveln baserats på gamla arbetslinjer med rasens ursprungliga egenskaper. Arbetslust, uthållighet, självständighet, nyfikenhet, intelligens, snabbhet, samarbetsförmåga och smäckrare kropp är egenskaper som definierar en Jaktgolden. Varför typen fått namnet Jaktgolden i Skandinavien är troligtvis för att rasen ursprungligen var ämnad för apportering vid fågeljakt men trots namnet används rastypen idag inom fler områden än jakt. En del kallar den Bruksgolden då den också används framgångsrikt inom många grenar under Svenska Brukshundklubbens paraply.
Ursprungligen är Golden retrievern en apporterande fågelhund framavlad för sin funktion; att användas i fågeljakt på land och vatten. Under 1900-talets andra hälft blev rasen väldigt populär som utställningshund vilket gjorde att aveln började baseras mer på utseende än på funktion. Det är denna "utställningstyp" av rasen som nått stor framgång som sällskapshund och legat stadigt i topp tre som Sveriges populäraste hundras.

Showgolden

Den här rastypen avlas främst på sitt utseende och för "hushållsbruk" mer än funktion. Uppfödare som avlar fram den här typen meriterar sina avelsdjur nästan uteslutande genom utställningar. Den här typens population utgör en klar majoritet av alla Golden retriever i Sverige. Utseendemässigt är en showgolden kraftigare i sin kroppsbyggnad och har en lägre genomsnittlig mankhöjd än jakttypen. Pälsen är, inte alltid men ofta, tätare. Färgen är oftast creme men vissa uppfödare föder upp Showgolden med färg.

Jaktgolden

Den här rastypen är framavlad främst för sin funktion. Egenskaper man letar efter är hög arbetslust, nyfikenhet/intresse, uthållighet, samarbetsvilja, självständighet, snabbhet, bra nos och markeringsförmåga. De avelsdjur som används meriteras främst genom jaktprov och aveln baseras ofta på många generationer av tydliga arbetslinjer. Utseendemässigt är Jaktgolden något högre i mankhöjd och kroppsbyggnaden är smäcker för att främja smidighet och snabbhet. Pälsen varierar från creme till brun, men vassfärgad päls var det ursprungliga målet för att fungera som kamouflage i vass och på fält. I en jämförelsestudie* baserad på resultat från MH, visar Jaktgolden mer nyfikenhet, mer lekintresse, mer jaktvilja, mer kontakttagande, är mer social och visar mindre grad av aggressivitet och rädsla än showtypen. * Sundman, A.S., Johnsson, M., Wright, D., Jensen, P., 2016. Similar recent selection criteria associated with different behavioural effects in two dog breeds. Genes Brain Behav 15, 750–756. doi:10.1111/gbb.12317
Det är kanske lätt att tro att aktivering av hund handlar om ren motion. Det stämmer förvisso till viss del. Jaktgolden har hög energinivå och har mycket bra förutsättningar att utveckla en bra uthållighet vilket förstås kräver bra kondition. Men när det gäller en Jaktgoldens aktiveringbehov handlar det till större del om mental stimulans. Hunden har en naturlig arbetsvilja och strävan efter att samarbeta med sin förare. Ju mer utmaning hunden får att lösa en uppgift, desto stoltare blir hen när uppdraget är slutfört. Jag vill påstå att den behöver få använda sin intelligens och utveckla sina mentala egenskaper genom att få arbeta. En Jaktgolden följer gärna med på joggingrundan eller i skidspåret men glöm inte bort den mentala biten.
Att vissa raser lämpar sig bättre än andra ihop med barn är en myt. Alla raser funkar lika bra ihop med barn om man ger dem samma förutsättningar. Har man barn i familjen bör man som hundens ägare dels se till att hunden får en positiv upplevelse av barn, och dels uppfostra sina barn hur man hanterar och visar en hund respekt. Ett vanligt fenomen är att valpen behandlas som en maskot vilket förstås inte kommer att uppskattas hur länge som helst. Som uppfödare ser jag till att mina valpar får träffa barn i ett tidigt stadium, redan vid 4 veckors ålder. Dessutom har många av spekulanterna ofta med sina barn så våra valpar har alla känts väldigt trygga och vana vid såväl barn som vuxna. Tips: skaffa hund för att du själv vill ha en och har tid för en, aldrig för barnens skull.
Du behöver inte vara jägare för att få köpa en Jaktgolden av mig. Däremot vill jag gärna att hunden tränas i apportering. De flesta hundägare brukar få mersmak för apportering och sen är steget inte långt till att börja träna med vilt, och kanske så småningom att vara med som hundförare på en fågeljakt. Utöver apporteringen finns det förstås massor av grenar man kan utvecklas i tillsammans med sin Jaktgolden. Några exempel på områden där jaktgolden används flitigt:
 • Praktisk jakt
 • Retrieverjaktprov (A- och B-prov) och Working Test (C-prov)
 • Tävlingslydnad
 • Rallylydnad
 • Tjänstehund (patrull, assistans, räddning)
 • Viltspår
 • Agility
 • Heelwork/Freestyle
 • Nosework
Det viktiga är att både du och hunden har roligt!
Pälsarnas tjocklek och längd hos jaktgolden varierar förstås mellan individer men generellt kan sägas att rastypen ofta har kortare och relativt "tunnare" päls (i jämförelse med showgolden) som sköter sig själv i mycket hög grad. Våra tikar har mycket hög kvalitet på sin päls och de schamponeras ytterst sällan, bara vid behov eftersom pälsen och dess naturliga fett har en smutsavvisande funktion. Blir de överdrivet smutsiga spolar vi oftast av dem med trädgårdsslangen eller låter dem ta några dopp i Stora Värtan eller i Mälaren. Våra tikar fäller runt två gånger per år, ofta i samband med löp. Vill man undvika att det blir väldigt hårigt hemma under fällperioden kan man med fördel borsta pälsen med en karda eller en EquiGroomer som avlägsnar de lösa håren. Vi upplever alltså inte att vi lägger ner speciellt mycket tid på våra hundars pälsar. Golden retrievern är ingen ras som ska klippas eller trimmas men man kan ansa lite vid "manen", dvs. runt nacken med en effileringssax, och svansen kan om man vill formas till en "fana". Annars klipper jag gärna bort päls mellan trampdynor för att minska besvär med snöklumpar som fastnar vintertid och för att tassarna ska få bättre grepp inomhus.

 

Finner du inte svaret på din fråga? Eller vill du göra en valpförfrågan?

Kontakta oss här