Tävling & prov

1:a pris till Mira på jaktprovet i Vaxholm

Beaworthy Mira La Luna at Rivenfield
”Det intressanta med den här tiken är att hon arbetar snabbt och uthålligt och att hon aldrig ger upp”

I eftermiddags var vi i Bogesund i Vaxholm för att starta på Miras andra Retrieverjaktprov NKL. Hela 36 startande (varav hela nio Golden!) i två simultant körda prov med varsin domare – supereffektivt planerat av SSRK Östra och med dryga 30 minuter per ekipage flöt starterna på riktigt bra.

Mira började med två spikraka och snabba enkelmarkeringar på vatten, varav en i vass, och därefter följde en landmarkering som hon gjorde nästan lika effektivt. Därefter blev det fotgående till ett ganska stort sök på kuperat fält med stora rishögar och buskar och där den slående vinden gjorde söket rätt så utmanande. Med vinden i ryggen fick hon jobba hårt på djupet för att få vittring och hitta allt vilt. Så nöjd med hennes nosarbete och med samarbetet med mig då jag styrde tillbaka henne in i området eftersom vinden tog med sig vittring från intilliggande sökområde. Ändå behöll hon sin självständighet och gav inte upp, vilket sen gav belöning.

Som avslutande kommentar sa domaren att ”det intressanta med den här tiken är att hon inte ger upp”. På passiviteten satt hon lugnt och iakttog nästa ekipage med stort intresse. Det blev ett 1:a pris till Mira och det var hon verkligen värd.

En tik som samarbetar på ett utmärkt sätt med sin förare. Hon söker målmedvetet och effektivt över hela området och arbetar med hög fart och utmärkt uthållighet. Hon använder sin näsa målmedvetet. Vid dirigering är hon uppmärksam på sin förare. Markeringsförmågan är bra, hon markerar vilten på både land och vatten. Hon simmar bra och arbetar gärna i vatten. Stor apporteringslust med snabba upplockningar och inleveranser, och apportgreppet är mjukt med fina avlämningar. Sammanfattningsvis en mycket effektivt arbetande tik med stor passion för sökarbete och ett fint vattenarbete.

Domaren