Varför vi väljer Alggutten’s Hundmat

Junior, Vuxen, Work, Spannmålsfri, Ekologisk, Light – många är de produkter som vi testat under de 20 år som vi varit trogna kunder hos Magnusson Petfood. Idag en stor multinationell foderproducent som vi upplever inte riktigt tar hand om sina kanske viktigaste kunder – uppfödarna. Men det har också funnits mer att önska, som t.ex. en enda foderleverantör som passar alla våra hundar. Så det var dags för den svåra uppgiften – att hitta ett nytt hundfoder.

Våra krav

Förutom att vi ville begränsa antalet olika leverantörer och helst hitta en med produkter som passar för alla våra hundar, i olika åldrar, ville vi självklart att fodret har mycket hög kvalitet. Ingrediensernas ursprung ska kunna spåras och därför är exemplevis köttmjöl oftast inte ett bra alternativ. Dessutom vill vi inte importera foder från andra sidan jordklotet. Fodret ska vara tillverkat i, och så stor del av råvarorna som möjligt ska komma från Sverige. Till skillnad från vargen är hunden en omnivor, allätare, som behöver sina kolhydrater för att framförallt hjärnan ska fungera fullt ut, i synnerhet hos en arbetande ras. Men kolhydraterna få gärna komma från annat än enbart spannmål. Och sen gör det ju absolut ingenting om tillverkaren är lite nytänkande och hänger med i tiden – och senaste forskningen i näringslära. Att hitta ett nytt foder var med andra ord ingen lätt uppgift.

Alggutten’s Hundmat

Men så blev vi rekommenderade Alggutten, ett företag med ett foder som uppfyller våra krav med bra råvaror, rätt näringsbalans och tillverkat i Sverige med de kontrollorgan vi har via Jordbruksverket, och vars säckar inte flygs över halva jordklotet. Med allt detta sammanvägt var vi överens – vi provar och ser. 

Alggutten är ett kontroversiellt foder med sina ishavsalger i. Vi fick starka rekommendationer av tillverkaren att fasa in långsamt. Vi märkte snabbt att hundarna bajsade oftare, och hade mer gaser. Men precis som Alggutten hade sagt, lugnade det sig efter några veckor. Vi märker nu att vår 10-åriga Grandis Stella är piggare än nånsin på sitt seniorfoder. Leias mage är äntligen i balans för första gången på väldigt länge, och alla Goldisar har fått betydligt glansigare päls, har fortsatt bra hull och mycket energi. Dessutom kan vår unghund Fiyero, som i skrivande stund fortfarande går på valpfoder, också stå på Alggutten’s Spannmålsfria eftersom kalk och fosfor har rätt relationsnivåer för en växande individ. Vi har visserligen aldrig haft någon matvägrare i vår flock, men vi har ändå märkt att alla våra hundar är extra förtjusta i Alggutten som även fungerar utmärkt som belöningsgodis.

Om fodret

Algguttens foder tillverkas i mindre mängd och ofta, med närproducerade råvaror av hög kvalitet. Det ger ett smakrikt och fräscht torrfoder. Norska ishavsalger används för att berika fodret med aminosyror, vitaminer och mineraler, utan att använda färgämnen eller tillsatser. Alla Algguttens produkter är av Premium och superpremiumkvalitet.  Tillverkningen sker enligt deras eget recept i Västergötland. 

Varför alger?

Algen i Algguttens foder heter Ascophyllum Nodosum, och innehåller över 65 olika vitaminer, mineraler och spårämnen, ett tjugotal olika aminosyror och en riklig mängd av omega-3-fettsyror i sin naturliga balans. Alger kan bidra till ökad blodcirkulation och syresättning, vilket i sin tur ger flexibla cellmembran och en friskare vävnad inifrån och ut. Det hjälper din hund till bättre immunförsvar, stärker benstomme, senor, leder, tänder och klor. De kan även motverka dålig pigmentering, pälsproblem, klåda och eksem. Algen innehåller även polysackariden Alginat. Vid experiment på broskceller kunde forskare se minskad så kallad oxidativ stress, en viktig orsak till att celler skadas och dör. Alginat kunde även dämpa gener som triggar inflammatoriska reaktioner i båda broskceller och immunceller. Alg-ämnet påvisades minska inflammation och sakta ner nedbrytning av brosk i leder, och används framgångsrikt i artrosforskning. 

Genom att använda alger i sina recept, får Alggutten ett hälsosamt välbalanserat helfoder med naturliga råvaror utan tillsatser eller färgämnen. Algerna skördas av Algea, i Norge, bortom polcirkeln, i en av de renaste livsmiljöerna i världen. De skördas och bearbetas genom en strikt process för att bevara dess kvalitet, utan miljöpåverkan. Läs gärna mer om det hos algea.com.

Vilka är Algguttens kunder?

Algguttens kunder är kvalitetsmedvetna hundägare i alla former. Deras ambassadörshundar syns i filminspelningar, på tävlingsbanorna, i svärmors soffa, i jaktstugan eller på höga fjäll. Många ägare till sällskapshundar påtalar bättre andedräkt och mindre tandsten utan dyra kosttillskott. Jägare hänvisar till ökad uthållighet och friskare trampdynor. Många kennlar har använt Algguttens foder i flera hundgenerationer, med fantastiska resultat. Högpresterande bruks- och agilityhundar kan vittna om ökad prestationsförmåga och snabbare återhämtning. Bland Algguttens 50 ambassadörer finns flera SM-vinnare, så väl som friskförklarade allergihundar. 

Vill ni bolla med oss om foder, ring eller mejla, eller köp direkt från oss utanför Anderslöv!

www.alggutten.com/