Miras BPH på Hundudden

Idag var det en supervarm 1 juni med hela 28°C i skuggan. Ja, det tyckte i alla fall husse var lite väl varmt. Men det stoppade oss inte från att genomföra Miras beteende- och personlighetsbeskrivning på Hundudden.

Synd att klaga på vädret, men ute på ängen där BPH-banan låg fanns inte nån skugga, så det 45 minuter långa testet blev rätt så svettgigt. Mira blev varm även hon men hade glädjen och energin i topp. För den oinvigde kanske ska nämnas att BPH är ett test som inte bygger på bedömning utan det är en ren beskrivning av hunden utifrån ett beteende- och personlighetsperspektiv. Så beskrivningen är alltså ingen tävling eller prov som bygger på poäng eller betyg. En testledare leder ekipaget genom alla åtta moment och en beskrivare följer efter och beskriver hundens reaktion och hur den hanterar olika situationer.

”Vilken pärla hon är! Du måste vara väldigt nöjd med henne”

Även om BPH inte handlar om prestation tycker jag som förare och ägare att Mira skötte sig väldigt bra på beskrivningen. Det var inte mycket av hennes reaktion eller beteende som överraskade mig. Eller jo, moment 6, ”närmande person” hade jag nog förväntat mig att hon skulle uppleva som hotfull. Men uppenbarligen var hon väldigt trygg eftersom hon satt lugnt och iakttog ända till steg 4. Överraskande gubben var till en början läskig men även den slöt hon fred med genom att komma fram och nosa på den med viftande svans.

BPH kan man välja att köra med eller utan skott. Vi valde förstås skott vilket ju inte alls var nåt problem. Mira blev mest förväntansfull och hoppades på att en fågel eller dummy skulle komma fallande. ? I momentet ”matintresse” fick vi oss alla ett gott skratt då Mira först apporterade den uppochnedvända burken till mig, sen kände hon vittring i den tomma burken och kom på att det kanske fanns nåt gott under burken och studsade då tillbaka och mumsade i sig godbitarna. ? Lilla tokan!

Direkt efter beskrivningen gick vi igenom resultaten med beskrivaren. ”Vilken pärla hon är! Du måste vara väldigt nöjd med henne”, sa beskrivaren. Ja, en modig och trygg tjej som är lekfull och har stort fokus på sin ägare, allt det där känner jag igen.

BPH bidrar till forskningen om våra hundars beteende

Förutom att BPH är till stor hjälp för klubbar och uppfödare i avelsarbetet och väldigt nyttigt för hundägaren att lära känna sin hund i nya situationer, bidrar varje BPH till forskningen genom att mer och mer statistik samlas in. Målet med forskningen är att människan ska lära känna hunden i allmänhet och varje enskild ras i synnerhet, bättre och det är ju verkligen en viktig grundförutsättning för allt vi har att göra med våra hundar.

En väldigt fin eftermiddag och inte minst trevligt arrangerat av Hundudden Träningscenter på Norra Djurgården. Rekommenderar dem varmt om du är intresserad av att genomföra ett BPH. Lite mer info i filmen nedan för den som vill veta mer om BPH.

714853-200

Call Now ButtonRing oss nu