TĂ€vling & prov

Miras BPH pÄ Hundudden

Idag var det en supervarm 1 juni med hela 28°C i skuggan. Ja, det tyckte i alla fall husse var lite vÀl varmt. Men det stoppade oss inte frÄn att genomföra Miras beteende- och personlighetsbeskrivning pÄ Hundudden.

Synd att klaga pÄ vÀdret, men ute pÄ Àngen dÀr BPH-banan lÄg fanns inte nÄn skugga, sÄ det 45 minuter lÄnga testet blev rÀtt sÄ svettgigt. Mira blev varm Àven hon men hade glÀdjen och energin i topp. För den oinvigde kanske ska nÀmnas att BPH Àr ett test som inte bygger pÄ bedömning utan det Àr en ren beskrivning av hunden utifrÄn ett beteende- och personlighetsperspektiv. SÄ beskrivningen Àr alltsÄ ingen tÀvling eller prov som bygger pÄ poÀng eller betyg. En testledare leder ekipaget genom alla Ätta moment och en beskrivare följer efter och beskriver hundens reaktion och hur den hanterar olika situationer.

”Vilken pĂ€rla hon Ă€r! Du mĂ„ste vara vĂ€ldigt nöjd med henne”

Även om BPH inte handlar om prestation tycker jag som förare och Ă€gare att Mira skötte sig vĂ€ldigt bra pĂ„ beskrivningen. Det var inte mycket av hennes reaktion eller beteende som överraskade mig. Eller jo, moment 6, ”nĂ€rmande person” hade jag nog förvĂ€ntat mig att hon skulle uppleva som hotfull. Men uppenbarligen var hon vĂ€ldigt trygg eftersom hon satt lugnt och iakttog Ă€nda till steg 4. Överraskande gubben var till en början lĂ€skig men Ă€ven den slöt hon fred med genom att komma fram och nosa pĂ„ den med viftande svans.

BPH kan man vĂ€lja att köra med eller utan skott. Vi valde förstĂ„s skott vilket ju inte alls var nĂ„t problem. Mira blev mest förvĂ€ntansfull och hoppades pĂ„ att en fĂ„gel eller dummy skulle komma fallande. ? I momentet ”matintresse” fick vi oss alla ett gott skratt dĂ„ Mira först apporterade den uppochnedvĂ€nda burken till mig, sen kĂ€nde hon vittring i den tomma burken och kom pĂ„ att det kanske fanns nĂ„t gott under burken och studsade dĂ„ tillbaka och mumsade i sig godbitarna. ? Lilla tokan!

Direkt efter beskrivningen gick vi igenom resultaten med beskrivaren. ”Vilken pĂ€rla hon Ă€r! Du mĂ„ste vara vĂ€ldigt nöjd med henne”, sa beskrivaren. Ja, en modig och trygg tjej som Ă€r lekfull och har stort fokus pĂ„ sin Ă€gare, allt det dĂ€r kĂ€nner jag igen.

BPH bidrar till forskningen om vÄra hundars beteende

Förutom att BPH Àr till stor hjÀlp för klubbar och uppfödare i avelsarbetet och vÀldigt nyttigt för hundÀgaren att lÀra kÀnna sin hund i nya situationer, bidrar varje BPH till forskningen genom att mer och mer statistik samlas in. MÄlet med forskningen Àr att mÀnniskan ska lÀra kÀnna hunden i allmÀnhet och varje enskild ras i synnerhet, bÀttre och det Àr ju verkligen en viktig grundförutsÀttning för allt vi har att göra med vÄra hundar.

En vÀldigt fin eftermiddag och inte minst trevligt arrangerat av Hundudden TrÀningscenter pÄ Norra DjurgÄrden. Rekommenderar dem varmt om du Àr intresserad av att genomföra ett BPH. Lite mer info i filmen nedan för den som vill veta mer om BPH.

714853-200