RäddningshundTävling & prov

Malte & Mira antagna till RH-utbildningen efter lyckat lämplighetstest

Mira och Malte från Rivenfield
Mira & Malte

Det krävs en hundentusiast för att förstå driften i att gå upp i becksvarta ottan en söndagmorgon och bege sig ut i kyla och spöregn för att starta prov med sin hund. På morgonens agenda stod lämplighetstest (LT) för antagning till Stockholmsdistriktets Räddningshundutbildning 2019-2021.

Malte, Helene, Mira och jag har drillats i diverse räddningsmiljöer och -aktiviteter i en dryg månad under höstens ”förträffar” i både Uppsala, Rosersberg och Arninge. Idag var det slutligen dags att få en bedömning av domare för att se om vi är lämpade för utbildningen.

Malte & Helene

När vi hade kommit fram till Räddningsskolan i Rosersberg började regnet övergå i snö och det blev kallare. Malte och Helene gick upp som startnummer 2 och själva provet gick ut på allt det vi egentligen tränat på, fast komprimerat och väldigt effektivt utfört. Malte och Helene kändes snabbast av alla ekipagen, kom glatt utskuttande från provområdet med ett leende på läpparna. GODKÄNDA! Och med fina kommentarer från domaren. 👏🏼🎉 Yes!

Några bilder från förträffarna samt lämplighetstest

Mira & Thomas

Framåt 11-tiden på förmiddagen hade det börjat snöa lovikkavantar, O’boyen var uppdrucken och husse hade hunnit bli kall. Då var det dags för oss som 5:a på startlistan. Provet tog ca 30 minuter men kändes mer som 5 minuter. Främst för att det var så otroligt effektivt upplagt, med nästintill inga transportsträckor, och trots att det var många moment.

Jag tycker att det flöt på bra för oss, vi tog oss igenom alla momenten utan några hinder. Kontakt, hälsning, hantering av främmande person, gång i gallerdurk och -trappa, miljörädsla för buller, mörker och underlag, figurantintresse/-aktivitet, vindarbete, passivitet, samarbetsvilja och hunddistraktion och så slutligen skottfasthet under aktivitet/passivitet – allt gick kanon. Ett slutgiltigt grattis från domaren och status GODKÄND i protokollet! 👊🏽 Yes! ✌🏼

Räddningshundutbildningen Stockholmsdistriktet 2019-2021

Nu kör vi igång om två veckor och en förhoppningvis lång utbildning väntar de närmaste 1,5 åren, åtminstone ett första delprov om ungefär ett halvår. Det ska bli så kul och Mira och jag är taggade!

Stort grattis till Helene och Malte som gjort ett kanonjobb idag och jag får väl säga grattis även till min duktiga Mira och mig själv. 🎉 Det gjorde vi bra! ❤️

Exempel på sök- och räddningsövning