Valpar

Valplivet på högvarv – äventyr, träning och fartfyllda upptåg!

Tiden rusar verkligen iväg när man har roligt – och det verkar som om Ipa har en riktig fest med sina valpar för nu går det undan! Det är bara två veckor kvar tills de små ska flytta till sina nya hem. Det innebär att vi är inne i den mest intensiva perioden. Mycket ska hinnas med, och valparna blir bara mer och mer självgående för varje dag.


Utökad valphage och leksaksparadis

Förra veckan fick vi bygga ut valphagen inomhus – det började bli lite trångt när alla skulle utforska samtidigt! Vi slängde in några nya leksaker, rör och korgar, och valparna har verkligen tagit det till sig. Nästan alla gör sina behov på brickan nu (vilket vi är väldigt stolta över!). Om de inte håller sig tills de kommer ut i trädgården förstås. Där ute har vi märkt en stor skillnad – det är som om de fått turbo i benen! Stackars Ipa har inte längre mycket till försprång när hela valpklungan följer henne i full galopp. Men hon har järnkoll på sina små äventyrare, och det är nästan magiskt hur hon samlar ihop dem när det är dags att gå in. Som en liten fårhund med sin flock!

Vi har också hunnit med den andra avmaskningen, och jag är ganska säker på att valparna gillade smaken på Banminth, för ingen protesterade – snarare tvärtom. Den här veckan har vi bytt upp oss till två stora valpskålar vid måltiderna, eftersom en skål inte längre räcker för alla hungriga magar. Maten serveras nu lite mer “al dente”, med foder som bara fått svälla lätt i varmvatten, och varje måltid är förstås dagens höjdpunkt. Det äts med en entusiasm som skulle göra vilken gourmetrestaurang som helst avundsjuk.


Vardagslivet med flocken

Vardagslivet går också framåt. Valparna får i små grupper om tre utforska huset och möta de vuxna hundarna i flocken. Reaktionerna varierar – vissa vuxna tycker att valparna är små otäcka tingestar och håller ett respektfullt avstånd. Andra låter dem komma nära och till och med bita med sina sylvassa tänder. Vi ser redan nu att de är nyfikna, självständiga och trygga individer som vill upptäcka världen på sina egna villkor.


Personligheter på väg fram

Personligheterna börjar också ta form. Även om det är en väldigt jämn kull har vi några karaktärer som sticker ut. Vi har en Pippi Långstrump som alltid hittar på bus, en Röjar-Ralf som inte tar några fångar, och så har vi en lugn och fdersam Ferdinand som gärna tar det lite lugnare. Men överlag är de en snäll grupp, där brottningsmatcher och attacklekar är mer lek än allvar. Deras största intressen just nu? Utforska världen, äta och sova – i den ordningen.

Den kommande veckan väntar nya äventyr. Vi ska ta med dem ut på ängen och ner till den stora ladan, och vi börjar även introducera dem till lite enklare föremål och relationsträning. Det blir en utmaning att hinna med allt när det är så många valpar att ta hand om, men vi ser fram emot varje steg på vägen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.