Förberedelser inför nya familjemedlemmen

Nu när vi har skrivit köpeavtal och handpenningen har betalats in är det fortfarande en tid kvar tills din nya familjemedlem flyttar hem till dig. Här följer några råd som du under väntetiden fram till leverans bör följa för att anpassa ditt hem för din valp.

Första tiden i nya hemmet

Redan nu kan du börja planera för hur valpens första tid i nya hemmet ska bli. Boka av alla större aktiviteter, släkten och vännerna får vänta någon vecka. Låt det här bli er tid i hemmet och sörj för att er “flock” får lugn och ro och total harmoni.

Valpsäkra ditt hem

Valpen är nyfiken och kommer att undersöka ditt hem noggrant och den gör det med hjälp av munnen. Plocka därför undan farliga, ömtåliga saker, utgå gärna från valpens nivå nere vid golvet och vad du tror att valpen kan tänkas få tag på. Några exempel kan vara sladdar, fjärrkontroller, gardiner, kemikalier som rengöringsmedel, plastdetaljer som kan bitas loss och sväljas osv. Om du har barnleksaker i hemmet, se till att de
samlas ihop eller håll dörren stängd till barnrummet. Sätt upp en grind vid trappor så att valpen inte trillar ner och skadar sig.

Välj liggplats och avgränsat utrymme

Du kan redan nu välja ut en trygg och lugn plats där valpen kan ha sin liggplats. Det bör inte vara en allt för trafikerad plats såsom t.ex. hallen, men ändå så att valpen kan ha kontakt med dig. Det kan vara en hundsäng, en dyna eller en kartonglåda. Tänk på att inte lägga för mycket pengar på “sängen” eftersom valpen troligtvis kommer att tugga och riva i den. Viktigt att den är tvättbar då det kan ske olyckor. Skaffa också en filt eller fäll att lägga på platsen. Förutom att det blir mjukt är fällen utmärkt att bära med sig till andra rum eller platser om man vill att valpen snabbt ska känna sig trygg. Lägg gärna valpens leksaker på liggplatsen för att förstärka att det är valpens plats. En valp behöver definitivt inte ha tillgång till hela hemmet den första tiden. Fundera på hur du kan hitta en avgränsning som passar i just ditt hem. Kompostgaller att ställa för dörrar är ett hett tips!

Foder

Våra valpar och deras mamma har utfodrats med AlgGutten Spannmålsfria Lamm som är ett foder med högt energiinnehåll som fungerar för både mamma och valpar. Låt valpen fortsätta med detta foder för att undvika allt för stora omställningar. AlgGuttens Hundmat säljs bl.a. på alggutten.se eller genom oss (10% rabatt), eller på t.ex. VetZoo.se (använd kod “rivenfield” för 10% rabatt) och är svensktillverkat på 100% klimatkompenserade råvaror. Vid leveransen får valpen med sig en säck från AlgGuttens Hundmat.

Rastplats

Valpen kommer att behöva en rastplats där den kan göra sin toalett. Om du bor i hus och har tomt så diskutera där hemma var denna avgränsade plats ska vara. Valpen ska inte bara släppas ut utan du ska ta valpen till den speciella platsen varje gång. Bor du i lägenhet funderar du på var närmaste lämpliga gräsplätt ligger.

Konsekventa regler

En viktig del i uppfostran av en valp är att vi är konsekventa i de regler vi sätter upp för valpen och i de metoder vi använder för att få valpen att göra det vi vill. Innan valpen kommer, snacka ihop er där hemma om vilka regler ni vill ska gälla för er och för valpen. Om ni är konsekventa blir det mindre förvirrande för valpen och den lär sig snabbare.

Vaccinering av hundar i nya miljön

Strax innan leverans vaccineras din valp för första gången mot valpsjuka, hepatit, parvovirus och kennelhosta (DHPPi). Det tar några dagar innan vaccinet börjar ge skydd men fram tills dess har valpen ett visst skydd via mammans vaccinering. Om du redan har hundar i ditt hushåll eller om du hade tänkt låta valpen träffa grannens eller vänners hundar är det ändå klokt att se till att de hundarna är både vaccinerade med DHPPi och avmaskade någon vecka innan valpen flyttar in. Din valp vaccineras för andra gången vid 12 veckors ålder och har någon vecka efter det ett fullgott skydd. Innan dess bör man ha lite koll på vilka hundar valpen träffar. OBS! Detta betyder absolut inte att valpen ska hållas borta från andra vuxna hundar – tvärtom! I kapitlet Den viktiga socialiseringen tar jag upp om vikten av social träning under första månaden från att du hämtat din valp.

Inköpslista

 • Hundmat (säck ingår i köpet)
 • Vattenskål och matskål, rostfri eller keramisk som tål maskindisk
 • Bajspåsar
 • Retrieverkoppel (ingår i köpet)
 • Halsband + tillhörande koppel
 • Säng/dyna
 • Fäll eller filt (ingår i köpet)
 • Klotång
 • Tandborste + hundtandkräm
 • Hundschampo (OBS! valpen ska badas endast i nödfall)
 • Termometer (ingår i köpet)
 • Visselpipa (ACME 211 1⁄2) (ingår i köpet)
 • Leksaker: boll, tross, kong etc.
 • Hundgodis (valpsäkert, valpfodret kan förstås användas)

Call Now ButtonRing oss nu