Kapitel 1: Förberedelser inför nya familjemedlemmen

Rivenfield Othello
R. Othello

Nu när vi har skrivit köpeavtal och handpenningen har betalats in är det fortfarande en tid kvar tills din nya familjemedlem flyttar hem till dig. Här följer några råd som du under väntetiden fram till leverans bör följa för att anpassa ditt hem för din valp.

Första tiden i nya hemmet

Redan nu kan du börja planera för hur valpens första tid i nya hemmet ska bli. Avboka alla större aktiviteter, och håll släkten och vännerna borta någon vecka. Låt det här bli er tid i hemmet och sörj för att valpens nya flock får lugn och ro och total harmoni.

Valpsäkra ditt hem

Valpen är nyfiken och kommer att undersöka ditt hem noggrant och den gör det med hjälp av munnen och nosen. Plocka därför undan farliga, ömtåliga saker, utgå gärna från valpens nivå nere vid golvet och vad du tror att valpen kan tänkas få tag på. Några exempel kan vara sladdar, fjärrkontroller, gardiner, kemikalier som rengöringsmedel, plastdetaljer som kan bitas loss och sväljas osv. Om du har barnleksaker i hemmet, se till att de samlas ihop eller håll dörren stängd till barnrummet. Sätt upp en grind vid trappor så att valpen inte trillar ner och skadar sig.

Välj liggplats och avgränsat utrymme

Du kan redan nu välja ut en trygg och lugn plats där valpen kan ha sin liggplats. Det bör inte vara en allt för trafikerad plats såsom t.ex. hallen, men ändå så att valpen kan ha kontakt med dig. Det kan vara en hundsäng, en dyna eller en kartonglåda. Tänk på att inte lägga för mycket pengar på “sängen” eftersom valpen troligtvis kommer att tugga och riva i den. Viktigt att den är tvättbar då det kan ske olyckor. Skaffa också en filt eller fäll att lägga på platsen. Förutom att det blir mjukt är fällen utmärkt att bära med sig till andra rum eller platser om man vill att valpen snabbt ska känna sig trygg. Lägg gärna valpens leksaker på liggplatsen för att förstärka att det är valpens plats. En valp behöver definitivt inte ha tillgång till hela hemmet den första tiden. Fundera på hur du kan hitta en avgränsning som passar i just ditt hem. Kompostgaller att ställa för dörrar är ett hett tips!

Foder

Våra valpar och deras mamma har utfodrats med Mästers Valp som är ett foder med högt energiinnehåll särskilt framtaget för valpar, dräktiga tikar och digivande mammor. Vid leverans kommer valpen att få med sig en säck av detta foder. Vår rekommendation är att fortsätta med det för att undvika allt för stora omställningar. Valpen ska äta valpanpassat foder tills den är 1-1,5 år. För storvuxna raser är det nämligen viktigt för ledernas utveckling att fodret har rätt balans mellan kalcium och fosfor. Om du behöver byta till ett annat foder än det vi rekommenderar, rådgör gärna med oss så kan vi hjälpa dig att hitta ett foder med rätt balans.

Mästers Hundmat säljs bl.a. på shop.spannfod.se eller genom oss (10% rabatt), eller på t.ex. FirstVet och är svensktillverkat. Alla våra hundar är helt galna i detta foder.

Rastplats

Valpen kommer att behöva en närliggande rastplats där den kan göra sin toalett. Om du bor i hus och har tomt så diskutera där hemma var denna avgränsade plats ska vara. Det kan hända att din valp själv väljer ut en plats som den tycker är lämplig. Valpen ska inte bara släppas ut utan du ska ta valpen till den speciella platsen varje gång. Bor du i lägenhet funderar du på var närmaste lämpliga gräsplätt ligger. Om du följer dessa råd kommer din valp snabbt att bli rumsren.

Konsekventa regler

En viktig del i uppfostran av en valp är att vi är konsekventa i de regler vi sätter upp för valpen och i de metoder vi använder för att få valpen att göra det vi vill. Innan valpen kommer, snacka ihop er där hemma om vilka regler ni vill ska gälla för er och för valpen. Om ni är konsekventa blir det mindre förvirrande för valpen och den lär sig snabbare.

Vaccinering av hundar i nya miljön

Strax innan leverans vaccineras din valp för första gången mot valpsjuka, hepatit, parvovirus och kennelhosta (DHPPi). Det tar några dagar innan vaccinet börjar ge skydd men fram tills dess har valpen ett visst skydd via mammans vaccinering. Om du redan har hundar i ditt hushåll eller om du hade tänkt låta valpen träffa grannens eller vänners hundar är det ändå klokt att se till att de hundarna är både vaccinerade med DHPPi och avmaskade någon vecka innan valpen flyttar in. Din valp vaccineras för andra gången vid 12 veckors ålder och har någon vecka efter det ett fullgott skydd. Innan dess bör man ha lite koll på vilka hundar valpen träffar. OBS! Detta betyder absolut inte att valpen ska hållas borta från andra vuxna hundar – tvärtom! I kapitlet Den viktiga socialiseringen tar jag upp om vikten av social träning under första månaden från att du hämtat din valp.

Inköpslista

 • Hundmat (säck ingår i köpet)
 • Vattenskål och matskål, gärna rostfri (mest hygienisk) som tål maskindisk
 • Bajspåsar
 • Retrieverkoppel (ingår i köpet för våra retriever)
 • Halsband + tillhörande koppel
 • Säng/dyna
 • Fäll eller filt (ingår i köpet)
 • Klotång
 • Tandborste + hundtandkräm
 • Hundschampo (OBS! valpen ska badas endast i nödfall)
 • Termometer
 • Visselpipa (ACME 211 1⁄2) (ingår i köpet för våra retriever)
 • Leksaker: boll, tross, kong etc.
 • Hundgodis (valpsäkert, valpfodret kan förstås användas)