Den viktiga socialiseringen

Isa, Mira och Fiyero, Musikalkullen

Att fortsätta valpens sociala fostran efter åtta veckors ålder

Hundägare utan tidigare erfarenhet av hundars beteende ägnar ofta inte en tanke åt att hunden måste ges tillfällen att öva sin arts sociala regler bland andra vuxna hundar. Om våra sällskapshundar ska få en rimlig chans att som vuxna kunna samsas med andra hundar i vårt hundtäta samhälle måste hundägaren fortsätta valpens sociala fostran efter åtta veckors ålder. Hen måste skaffa sig grundläggande kunskaper om hundens beteende och lägga ner tid och ork på att låta sin valp träffa lämpliga hundar.

Isolera inte valpen under uppväxten. Det är lika viktigt för valpen att ha lekkamrater, som det är för våra barn. Låt hunden träffa ”jämspelta hundvänner” så ofta som möjligt.

Hitta vuxna hundar

Försök finna en vuxen hund (ska vara vaccinerad) som kan fostra din växande valp. Det skall vara en självsäker, social och sund hund som kan sätta en uppnosig valp på plats, på hundgripliga sätt. Observera att en vuxen hund som fräser ifrån till en stökig valp eller unghund både låter och ser livsfarligt ut för en oerfaren valpägare. Men en sådan tik eller hane kan faktiskt, i elfte timmen kompensera en valps bristfälliga sociala fostran, och kanske rädda dess ”sociala framtid”. Glöm bara inte att det är bråttom, ju äldre valpen blir så ökar risken att eventuella brister i det sociala beteendemönstret blir bestående. Har hunden väl blivit könsmogen, är det svårt att vrida klockan tillbaka.

Förväxla inte den ovan beskrivna hunden med en aggressiv ”hundilsken” hund, som överfaller och skadar en oskyldig hund. En sådan hund måste era valpar/hundar skyddas ifrån. En valp eller unghund som blir utsatt för ett överfall, kan få en chock för livet. Och en vuxen hund som blir överfallen, kan själv bli aggressiv som en följd av attacken.

Flockens vikt

Låt din hund under uppväxt ingå i en hundflock under några dagar. Skillnaden är nämligen stor mellan att ingå i en löst sammansatt flock som uppstått t.ex. när hundar träffas under en promenad och att en längre tid leva ihop med samma hundindivider. Att samsas om ett begränsat utrymme, äta, sova och ha leksaker, t.o.m. ben tillsammans – detta innehåller många flera situationer av social karaktär än att träffas
utomhus en kort stund varje dag.

Umgänge under rörelse

Vid alla former av lek mellan hundar som träffas lösa under rastning bör ägarna röra sig hela tiden. Den vanliga synen är tyvärr att hundägarna står still, medan deras hundar far runt, runt och jagar varandra i en häftig lek. Dessa jaktbeteenden, som är ett stort inslag i hundars lek, kan orsaka skador och överansträngning, särskilt om hundarna är omaka i storlek eller kondition. Unga hundar blir ofta totalt blockerade under hetsleken för all kontakt med sin flockledare.

Visst ska din hund leka med andra hundar, men med måtta och på rätt sätt. Om hundägarna rör sig i stället, blir umgänget mer naturligt. Fortsätt promenera över ängen, längs stigen eller promenadvägen. Tempot sjunker, rivstarterna blir färre och stressen minskar. Det är inte leken i sig, utan umgänget och kontakten med andra hundar, som är den viktiga.