Kapitel 3: Den viktiga socialiseringen

Isa, Mira och Fiyero, Musikalkullen

Att fortsätta valpens sociala fostran efter åtta veckors ålder

Hundägare utan tidigare erfarenhet av hundars beteende ägnar ofta inte en tanke åt att hunden måste ges tillfällen att öva sin arts sociala regler bland andra vuxna hundar. Om våra sällskapshundar ska få en rimlig chans att som vuxna kunna samsas med andra hundar i vårt hundtäta samhälle måste hundägaren fortsätta valpens sociala fostran efter åtta veckors ålder. Hen måste skaffa sig grundläggande kunskaper om hundens beteende och lägga ner tid och ork på att låta sin valp träffa lämpliga hundar.

Isolera inte valpen under uppväxten. Det är lika viktigt för valpen att ha lekkamrater, som det är för våra barn. Låt hunden träffa ”jämspelta hundvänner” så ofta som möjligt.

Hitta vuxna hundar

Försök finna en vuxen hund (ska vara vaccinerad) som kan fostra din växande valp. Det skall vara en självsäker, social och sund hund som kan sätta en uppnosig valp på plats, på hundgripliga sätt. Observera att en vuxen hund som fräser ifrån till en stökig valp eller unghund både låter och ser livsfarligt ut för en oerfaren valpägare. Men en sådan tik eller hane kan faktiskt, i elfte timmen kompensera en valps bristfälliga sociala fostran, och kanske rädda dess ”sociala framtid”. Glöm bara inte att det är bråttom, ju äldre valpen blir så ökar risken att eventuella brister i det sociala beteendemönstret blir bestående. Har hunden väl blivit könsmogen, är det svårt att vrida klockan tillbaka.

Förväxla inte den ovan beskrivna hunden med en aggressiv ”hundilsken” hund, som överfaller och skadar en oskyldig hund. En sådan hund måste era valpar/hundar skyddas ifrån. En valp eller unghund som blir utsatt för ett överfall, kan få en chock för livet. Och en vuxen hund som blir överfallen, kan själv bli aggressiv som en följd av attacken.

Valpens förmåga att träna upp sin sociala förmåga kan ses som ett fönster som öppnas när valpen är 3 veckor och stängs när den är runt 12-14 veckor. Forskning visar att det är under denna period som hela grunden för hundens förmåga att skapa sociala kontakter läggs för livet. Det är därför mycket viktigt att valpen inte isoleras, men eftersom valpen även ska finna trygghet i hemmet och inte utsättas för smitta i möten med andra hundar så kan det vara lite svårt att veta hur man ska lägga upp socialiseringen. Jag tycker att socialisering och miljöträning går lite hand i hand under den första månaden, så här kommer ett förslag på upplägg.

Socialiserings- och miljöträning den första månaden

VeckaSocial träningMiljöträning
Vecka 9Valpen har precis flyttat hem till dig. Den sociala träningen går ut på att valpen ska lära känna dig och de som bor i hushållet. Vänta med besök utifrån. Att lära känna er och hemmet är fullt tillräckligt för en liten valp på 8 veckor. Valpen bestämmer takten.Upptäcksfärder i nya hemmet och i trädgården. Vänj valpen vid alla nya intryck som dofter, ljud, apparater och maskiner som finns i hemmet.
Vecka 10Om valpen känner sig trygg i ert hem och lärt känna alla familjemedlemmar kan ni bjuda hem de första besöken, undvik att de kommer i grupp. Prioritera så att du börjar med de personer som valpen kommer att träffa ofta, t.ex. de som kanske ska passa valpen ibland. Bjud gärna hem en snäll vuxen (och vaccinerad) hund som valpen får träffa, gärna utomhus i trädgården.Vidga era upptäcksfärder till närmaste omgivningen, t.ex. ert kvarter, intilliggande skogsdungen, ta en kort liten tur med bilen, börja vänja in buren (som ska vara öppen) osv. Var ute i olika väderlek, även lite mörker.
Vecka 11Låt valpen följa med på äventyr tillsammans med dig och andra människor utanför hemmet. Låt valpen få hälsa på (och ibland bara iaktta) främmande (hundvana) människor och gärna några vaccinerade, snälla, vuxna hundar, gärna en i taget, inte i grupp. Introducera andra djur i er omgivning som t.ex. katt, häst osv. Glöm inte bort att under uppsikt vänja valpen vid barn då de beter sig väldigt annorlunda.Ta med valpen till parker, caféer, följ med in i butiker där hund är accepterat (NK, Bauhaus, Hornbach osv.) Iaktta människor i rörelse, hälsa på främmande (hundvana) människor. Vänj valpen vid allt som rör sig och låter, det kan vara en gräsklippare, en rullstol, barnvagn eller en skateboardåkare.
Vecka 12Hundens sociala kontakter blir allt fler. Nu bör valpen ha träffat och känna sig trygg med många olika människor, hundar och andra djur i olika åldrar och olika former.Låt valpen uppleva trafik, följa med på bussen eller tåget, gå på olika underlag, uppleva buller och liknande. Kanske besöka Centralstationen där det är mycket liv och rörelse.
Vecka 13-14Än kan det finnas en sista chans att förbättra och utvidga valpens sociala kontakter innan ”socialiseringsfönstret” stängs. Nu när valpen är vaccinerad kan du låta den få träffa främmande hundar oavsett deras vaccinationsstatus.Valpens mottaglighet för miljöträning sträcker sig betydligt längre än socialiseringen så miljö kan du fortsätta träna i många månader framöver. Avancera genom att göra miljöerna allt mer utmanande och om ni stöter på hinder i form av t.ex. osäkerhet och rädsla i vissa sammanhang fokuserar du på att träna mer på just de bitarna.

Flockens vikt

Låt din hund under uppväxt ingå i en hundflock under några dagar. Skillnaden är nämligen stor mellan att ingå i en löst sammansatt flock som uppstått t.ex. när hundar träffas under en promenad och att en längre tid leva ihop med samma hundindivider. Att samsas om ett begränsat utrymme, äta, sova och ha leksaker, t.o.m. ben tillsammans – detta innehåller många flera situationer av social karaktär än att träffas utomhus en kort stund varje dag.

Umgänge under rörelse

Vid alla former av lek mellan hundar som träffas lösa under rastning bör ägarna röra sig hela tiden. Den vanliga synen är tyvärr att hundägarna står still, medan deras hundar far runt, runt och jagar varandra i en häftig lek. Dessa jaktbeteenden, som är ett stort inslag i hundars lek, kan orsaka skador och överansträngning, särskilt om hundarna är omaka i storlek eller kondition. Unga hundar blir ofta totalt blockerade under hetsleken för all kontakt med sin flockledare.

Visst ska din hund leka med andra hundar, men med måtta och på rätt sätt. Om hundägarna rör sig i stället, blir umgänget mer naturligt. Fortsätt promenera över ängen, längs stigen eller promenadvägen. Tempot sjunker, rivstarterna blir färre och stressen minskar. Det är inte leken i sig, utan umgänget och kontakten med andra hundar, som är den viktiga.