Kapitel 7: Valpens utfodring

Operakullen äter i matbar

Mästers Hundmat

Vi har utfodrat valparna och deras mamma med Mästers Valp som är ett svenskproducerat, naturligt och nyttigt helfoder för både aktiva hundar, valpar, dräktiga tikar och juniorer. Vi rekommenderar starkt att ni fortsätter med detta foder för att undvika att valpen blir dålig i magen av foderbyte. Fodret säljs i säckar om 15 kg antingen via oss eller via shop.spannfod.se. Hos oss på Rivenfield har du som valpköpare alltid 10 procents rabatt och du är alltid välkommen att köpa hos oss på Lunda. Vi säljer givetvis deras andra foder samt tugg, godis m.m.

rivenfield.se/masters
shop.spannfod.se

Mästers hundfoder är ett svenskt hundfoder framtaget i samarbete med Sveriges Yrkesjägares Förening (SYF). Kunderna respresenteras till stor del av både lantbrukare och jägare och i deras vardag är hunden ett naturligt inslag. Målet med Mästers var att utveckla ett brett spektra av högkvalitativa och prisvärda hundfoder som passar till såväl sällskapshundar och gårdshundar som extremt hårt arbetande jakthundar. Därför har Mästers foder som passar de flesta hundar – allt från Komplett till Extra+.

Hur mycket foder äter valpen?

När valpen levereras äter den ca 3-4 dl (golden) eller 6-8 dl (grandis) per dag, men exakt hur mycket din valp äter är högst individuellt. Matglädje, kroppsstorlek och kön kan vara faktorer som avgör. Eftersom valparna äter tillsammans från gemensamma skålar hos oss är det svårt att göra en exakt uppskattning. En del är stora i maten, andra lite mindre. Det viktiga är att du känner på din valp, vid 10-12 veckors ålder ska den definitivt ha en tydlig midja och man ska kunna ana revbenen när man lägger handen på bröstkorgen.

Börja med att ge valpen 1 dl (golden) eller 2 dl (grandis) foder tre-fyra gånger per dag, för att ge ett bättre upptag. Blöt upp fodret i en skvätt varmt vatten och låt stå någon minut så blir det lättare att tugga (låt det inte stå för länge och kallna). Det varma vattnet tar fram fodrets smak och doft. Om valpen inte äter upp allt minskar du något på givan och märker du att den är hungrig kan du öka den något. Obs! Tänk på att bara för att valpen är konstant hungrig betyder det inte automatiskt att den ska ha mer mat. Vi måste absolut undvika övervikt!

Vi rekommenderar inte att man följer anvisningar på foderförpackningar eftersom det sällan stämmer för alla raser och individer.

Om ni känner er det minsta tveksamma kring fodergivan, skicka oss gärna bilder på valpen tagen rakt uppifrån på midjan och helkroppsbild från sidan, och ring oss på 070-213 95 50. Vi är mer än gärna bollplank och ger gärna goda råd om vi kan vara till hjälp.

Ökning av givan

Du kan öka med ca 1⁄2 dl per vecka tills du uppnått max 5-8 dl (golden) eller 9-16 dl (grandis) per dag. Observera att detta är en mycket generell uppskattning. Det är som sagt viktigt att du känner på din valps hull och reglerar givan efter behov. Runt 12-16 veckors ålder kan du fördela dagsgivan på tre måltider per dag och vid 8-10 månaders ålder kan du minska till två om du vill (vi ger alla våra hundar 3 ggr/dag så slipper de bli proppmätta och energin blir jämnare fördelad över dagen, men du anpassar efter din livsstil och ditt tycke).

Bygg upp förväntan inför maten

Låt inte maten stå framme! Om valpen inte äter upp all mat eller inte vill äta alls tar du bort skålen. För att valpen ska få en så positiv upplevelse av mat som möjligt ska den vara hungrig när den äter. Genom att servera maten på speciella tider laddar vi maten med förväntan, längtan och glädje. Om du har t.ex. katt hemma (vars mat ofta står framme) ser du till att valpen inte kommer åt kattens mat. Om du har svårt att få valpen att äta sin mat kontaktar du mig så att vi kan testa lite olika sätt att servera maten. Låter du maten stå framme får du svårare att hålla koll på hur mycket valpen får i sig och därmed sämre viktkontroll.

En orsak till dålig aptit kan vara hård mage vilket ibland kan bero på att valpen kanske rört på sig för lite. Innan du serverar mat kan det vara en god idé att se till att valpen får göra sin toalett och att gärna “leka upp” valpen lite innan. Du märker snart att när din valp varit uppe i varv en stund vill den gärna göra sin toalett samtidigt som leken också triggar igång aptiten.

Mat och visselpipan för golden retriever

Precis innan du ställer ner matskålen blåser du två korta pip i visselpipan som du fick när du hämtade din valp. Till att börja med ska pipan endast användas till detta, och var konsekvent – använd den vid varje måltid. Vi vill att valpen associerar signalen med en stark positiv förväntan. I det här fallet mat. Alla valpar har tränats med pipa inför maten sen de började äta fast föda vid tre veckors ålder och det är mycket viktigt att du fortsätter med detta. Mot slutet av tiden hos oss har vi blåst i pipan även utomhus och när alla valpar kommit fram har vi strött ut foderkulor som de fått mumsa i sig på marken. Detta är början till inkallningssignalen.

Varför valpfoder?

Så länge valpen växer ska den utfodras med valpfodret som innehåller högre energi än foder för vuxna. Valpens muskler, leder och skelett växer väldigt snabbt och är i behov av en hög energinivå. Samtidigt är det viktigt att just proportionerna mellan kalcium och fosfor är korrekta, vilket det är i ett valpfoder. Valpen ska äta valpfoder åtminstone tills den uppnått 12 månaders ålder men jag rekommenderar att du fortsätter några månader till. Exakt när du ska övergå till vuxenfoder beror på hundens tillstånd och tillväxt. Stora snabbväxande raser bör inte gå över till vuxenfoder för tidigt.

Men belöningsgodis då?

Det finns många olika slags belöningsgodis ute i handeln och många av dem är inte lämpliga att ge till valpar under en viss ålder. Leta efter varningstext på förpackningen. Jag rekommenderar starkt att du använder valpens eget foder som belöning. Det brukar för det mesta räcka långt. För att göra belöningarna lite mer oförutsägbara och överraskande kan man blanda med lite annat godis men låt större delen bestå av foderkulor.

Jag brukar köpa sockerfri blodpudding som jag skär i 1 cm tjocka tärningar och rostar i ugnen. Här hittar du mitt recept på rostad blodpudding. Blodpuddingstärningar kladdar inte, de fettar inte av sig, är lätta att ha med i fickan och har man rostat dem ordentligt har de väldigt lång hållbarhet. Dessutom vet jag vad jag ger till min valp.

Märgben är för övrigt ett bra sätt att hålla valpen sysselsatt men låt den inte få gnaga på benet i flera timmar utan ta fram det en stund och ta sedan undan det. Lägg det i en påse och in i frysen så håller det sig fräscht längre. Märgben är utmärkt att ha med sig om man ska miljöträna eller ensamhetsträna.

Inga kosttillskott behövs

Tillsätt aldrig kosttillskott som exempelvis vitaminer och kalcium då det kan orsaka rubbningar i skelett och leder under uppväxten. Alla valpfoder som säljs i Sverige måste följa Jordbruksverkets krav på vad en valp behöver i energi. Inga tillskott är nödvändiga.

Vad vi anser om färskfoder

Studier gjorda hos Statens Lantbruksuniversitet (SLU) visar att samtliga färskfoder på marknaden innehåller betydligt mer fett än NRC rekommenderar, vilket kan leda till fetma och svåra mag- och tarmproblem. Färskfoder innehåller dessutom sällan kolhydrater vilket jag är övertygad om att en hund behöver då studier visar att hunden, till skillnad från vargen, är en omnivor och kan tillgodogöra sig näring från andra näringskällor än enbart kött. Dessutom har färskfoder en större mängd kalcium och fosfor än vad som rekommenderas. Om balansen mellan dessa mineraler rubbas kan det ge en negativ inverkan på hur skelett och leder utvecklas hos växande valpar och unghundar. Det finns också studier gjorda av SLU som visar att det förekommer E.coli, salmonella och i vissa fall även resistenta bakterier i färskfoder och om än i liten mängd går det inte att utesluta att de kan överföras till människa i hanteringen av fodret. I små mängder är detta normalt sett inte någon fara men hanteringen kräver mycket god hygien. Detta sammantaget gör att vi starkt avråder från att ge växande valpar och unghundar färskfoder.

Brukshunden: Rått kött en risk
SLU: Är utfodring med färskfoder en risk för hundägaren?
SLU: En jämförelse av energi- och näringsinnehåll i några olika färskfoder

Övervikt

Mellan 4 till 6 månaders ålder är det viktigt att kontrollera att valpen inte blivit för tjock. Kolla nacke, revben och midja. En jaktgolden ska inte ha nåt direkt “hull” och man ska enkelt kunna känna revbenen när man stryker lätt med handen längs hundens bröstkorg. Sett rakt uppifrån ska hunden ha en tydlig midja. Ett för högt energiintag ökar bl.a. tillväxthormonet GH, vilket i sin tur påverkar skelettets uppbyggnad i tidig ålder. Det är därför viktigt att man kontinuerligt kontrollerar sin hund och tidigt drar ner på fodergivan om hunden verkar överviktig. Man kan i perioder behöva dra ner på givan för att sen dra upp den igen, lite beroende på valpens olika tillväxtfaser och förbränning.

Det är inte ovanligt att man som ägare till en golden av jaktlinjer får kommentarer från andra hundägare och även veterinärer att hunden ser undernärd ut. Många har dessvärre en bild av att en golden ska se kraftig ut, ofta med utställningstypen som ideal. Om du är orolig för hundens vikt så ta gärna kontakt med oss istället så tittar vi på hunden (eller fota och skicka oss bilder på SMS).

Vi människor lever så nära våra hundar att de får samma välfärdssjukdomar som vi. Fetma är en av dem och något vi absolut behöver ta på allvar. Att prata om hundens vikt kan för många hundägare vara ett känsligt ämne så därför vill vi vara tydliga med att vi är raka och ärliga med vikten – och vi diskuterar den gärna – för hundens bästa!

Övervikt är bara ett tillstånd som snabbt kan avhjälpas. Fråga oss gärna om ni har frågor om vikt och fodergivan.