Räddningshund

Nytt år fullt av äventyr och träning ⛑️🦮

Januari har varit en spännande månad då Mirandas räddningshundutbildning tagit fart på allvar. Det har varit intensiva veckor med fokus på vindarbete, driv i koppel och att utforska nya miljöer. Från industriområden till lador – vi har hunnit utforska en hel del olika miljöer. Otroligt givande för både Miranda och mig.

Randa blir rullhund och är tokig i figuranter

Markeringstesterna vi gjort visar att Miranda är en tydlig rullhund. Det rimmar ganska bra med hennes redan inarbetade apporteringsfärdigheter. Vi har börjat träna just markeringar med lösrulle och det är superkul att se hennes framsteg. Att hitta människor är ju fundamentet och där har Miranda en fantastisk styrka – hon älskar verkligen figuranter. Man kan säga att hon äger dem. 😄 Hon behöver inte ens belöning för att njuta av sällskapet, även om hon blir lika entusiastisk över godis och att leka och kampa.

En utmaning vi står inför i vår är de nya reglerna som kräver att lydnadstävling i startklass ska vara avklarad med minst godkänt resultat innan delprov 1. Det känns lite tråkigt att behöva fokusera på lydnad så här tidigt i processen. Men jag är övertygad om att vi kommer att klara det med bravur.

Koppelsök och nya träningområden på agendan

Utöver Miranda är även Miras träning i full gång. Vi har anpassat oss till vintern genom att flytta simningen inomhus, men Mira håller fast vid sina kalla dopp i Smyge. Ett fokusområde i RH-träningen är koppelsök som pga det rådande världsläget blivit allt viktigare i räddningshundens arbete. Koppelsök kräver mer av hunden men ännu mer av mig som förare. Vi kommer fortsätta lägga extra kraft på detta under året.

Lilla Lily är numera vapendragare och ser till att vårda alla hundförare med lek och bus. Den typ av passivitets- och miljöträning som hon får genom att följa med på träningarna är ovärderlig. Orädd, trygg och glad i alla människor och hundar hon träffar. Lugn och tyst när det krävs och följsam och lätt att ha med precis överallt. 😊

Det ser ut att bli ett händelserikt år – jag har ett par nya träningsplatser att utforska – och nya utmaningar att övervinna.

Tack för att du delar vår passion och stödjer vår resa. ❤️