Räkna ut din hunds ålder i människoår

Går det att räkna ut en hunds ålder omvandlat i människoår? Vi vet att hundar inte blir lika gamla som människor och det innebär att hunden och människors biologiska klockor skiljer sig åt markant. När jag var liten sa man alltid att det går sju hundår på ett människoår. Undantaget var valpens första levnadsår som räknades som 14 hundår. Med den metoden var en treårig hund alltså 14 + 7 + 7 = 28 år. Men den här metoden att räkna ut ålder hos hund har inget vetenskapligt stöd och är dessutom väldigt trubbig eftersom den inte tar hänsyn till hundens biologiska processer.

Ny och mer rättvis beräkning

Nu har amerikanska forskare tagit fram en förfinad metod att räkna ut hundens ålder. De har följt de epigenetiska förändringarna som sker allteftersom hundar åldras. Genom att identifiera de kemiska förändringarna i hundars DNA över tid har forskarna kunnat fastställa cellernas ålder. På det sättet har man sen kunnat ta fram hundens egna biologiska klocka. I studien har de testat över 100 individer av rasen labrador retriever i åldrar mellan fyra veckor och 16 år. Motsvarande tester har gjorts på 320 människor i åldrarna 1-103 år. Genom att jämföra hur de kemiska förändringarna i DNA:t korrelerade med motsvarande förändringar hos människa har man kunnat jämföra hundens och människans biologiska klockor.

Beaworthy Mira La Luna, Rivenfield Isolde, Rivenfield Elle, Rivenfield Fiyero, Rivenfield Donna, Rivenfield Miranda

Resultatet visade att det på flera ställen fanns stora likheter mellan hund och människa. En åtta veckor gammal valp motsvarade åldern på en nio månader gammal bebis och den genomsnittliga livslängden 12 år hos hund hade stora likheter med människans genomsnittslivslängd på 72 år.

Det här ger oss ett säkert verktyg för att räkna ut i vilket skede av livet hunden befinner sig omvandlat i människoår. Det ger oss också en djupare förståelse för hundens förmågor, egenskaper, beteenden och begränsningar under sitt liv. En korrekt åldersberäkning har stor betydelse när exempelvis veterinären ska bestämma medicinering eller när en hund ska bedömas kunna gå i avel eller inte.

Studien: Quantitative translation of dog-to-human aging by conserved remodeling of epigenetic networks

Tabell: hundår i människoår

Hundens ålderAntalet människoår
0,519,9 människoår
1 hundår31 människoår
2 hundår42,1 människoår
3 hundår48,6 människoår
4 hundår53,2 människoår
5 hundår56,8 människoår
6 hundår59,7 människoår
7 hundår62,1 människoår
8 hundår64,3 människoår
9 hundår66,2 människoår
10 hundår67,8 människoår
11 hundår69,4 människoår
12 hundår70,8 människoår
13 hundår72 människoår
14 hundår73,2 människoår
15 hundår74,3 människoår
16 hundår75,4 människoår

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.