Tävling & prov

Succé på Vidas första WT

I helgen var det Golden Retrieverklubben Upplands Distriktmästerskap i Fjällnora och vi var förstås på plats för att delta i båda grenarna utställning och Working Test.

Utfallet från utställningen gick väl så där, vi skötte oss förvisso utmärkt i ringen, men sen var vi beredda på att bli utdömda precis som så många jaktgolden blir. Det är ju inga utställningshundar och uppfyller heller inte kraven för hur en Golden retriever ska se ut enligt de flesta domare. Mycket riktigt placerade sig alla jaktgolden i botten. Bara att skaka av sig och ladda inför nästa gren.

Inget annat än full pott!

Vattenmarkering, 20 poäng

Vi hade ju främst kommit för vårt allra första WT, ett s.k. Working Test där vi startade i nybörjarklass, ett snäpp upp från valpklass. Fem stationer, s.k. rutor, varav två satt ihop i en dubbel ruta, och som vardera kunde ge max 20 poäng. Första rutan var två enkelmarkeringar som Vida fick 18 poäng på. Hon tog in snabbt och fint. Avdraget stod jag för då jag av ren vana använde pipan vid inkallning, något som jag fick lära mig att man inte gör på just WT. Nåväl, pipan stoppades undan och vi gick till ruta två som var vattenmarkering. Snabb som en iller, simmade spikrakt och effektivt utan dirigering i ganska hög vass. Avlämnandet var perfekt. 20 poäng och orden ”inget annat än full pott” från domaren som också sa att vi hade ett otroligt fint samarbete. Yes! Extra härligt då vi jobbat en del på att få upp intresset för vatten. Dubbelrutan bjöd på ett linjetag och en enkelmarkering från samma utgångspunkt. Linjetaget gav pluspoäng för att vi båda höll raka linjer både när jag placerade ut dummyn och när Vida apporterade. Men innan Vida kom in ville hon hälsa på funktionären vilket gav några minuspoäng. Fast vid 11 månaders ålder tar jag det ändå med ro. Markeringen gick fint. Dock en lätt halvmåne tillbaka vilket gav lite minus. Men 17 poäng och 19 poäng är verkligen toppen!

Sista rutan kunde ha gått bättre. Vi fick en dummymodell som Vida aldrig tidigare sett, en med ganska långt band. Och som valp är ju det där bandet väldigt spännande. Själva markeringen som doldes av en stor sten gick bra. Men sen släppte hon för att stilla nyfikenheten på det där bandet, tog upp den igen och sprang sen till domaren bakom mig och därefter kom hon in väldigt fint till utgångsposition. Domaren var inte helt nöjd och gav 16 poäng.

Allt som allt fina 90 poäng av 100 i Vidas allra första Working Test, och dessutom vid 11 månaders ålder. Gissa om jag är stolt! 🙂

Nu ser vi fram emot nästa WT 2017. Det blir mer utmaning vilket jag tror vi båda är redo för då.

Fem rutor varav vattenmarkeringen gav full pott. Mycket nöjda med 90 poäng.