UppfödningValpar

Operakullens valptrÀff

I söndags var det sÄ Àntligen dags att fÄ Äterse nÀstan hela Operakullen! Sju hÀndelserika veckor har hunnit passera sen de flyttade hemifrÄn och Àven om de flesta av oss sÄgs pÄ vaccineringen för tre veckor sen var det ÀndÄ med stor nyfikenhet som jag och Jonas tog emot hela sÀllskapet pÄ 22 personer och nio valpar!

HĂ€rliga Ă„terseenden och goldenfnatt

Dagen ute pĂ„ vĂ„rt landstĂ€lle SjöÀngen, bjöd pĂ„ 27° C, strĂ„lande sol och klarblĂ„ himmel. Mina instruktioner ”klĂ€der efter vĂ€der” resulterade i t-shirts och shorts – sĂ„ hĂ€rligt somrigt! Och valparna, ja de var skogstokiga av glĂ€dje. NĂ„gra tyckte att det var viktigt att markera rangordningen men det var snabbt överstökat. Sen sprang alla runt i total eufori. Lite kul var det att se reaktionerna hos mostrarna Vida och Mira, som stod med tappade hakor… Framförallt Mira som ju haft sĂ„ viktig del i uppfostran, hade fullt upp med att identifiera alla, och lĂ€xade sjĂ€lvklart upp nĂ„gra för ordningens skull. Mostrarnas oslagbara blickar pĂ„ mig: ”FĂ„r dom göra sĂ„?”, ”Ska de stanna hĂ€r nu?” lockade fram en del skratt. VĂ„r grandis Stella höll sig mest i bakgrunden och hon tyckte nog att det var bĂ€st sĂ„.

Jag sÀtter mig gÀrna och analyserar reaktioner, personligheter, kemier, rörelsemönster och sociala egenskaper och framförallt skillnader hos valparna. Kan konstatera att de Àr fortfarande vÀldigt trygga, stabila, nyfikna och orÀdda med huvudet pÄ skaft. En överlag ganska jÀmn kull i skön balans med starka personligheter. Sen klÀmmer man ju och kÀnner pÄ dem, att hull och pÀls Àr som de ska, ingen övervikt som Àr sÄ viktigt att undvika i den hÀr Äldern, och att alla har bra kroppskontroll, bra hÄllning och sÄ vidare.

FrÄn korv till sjöslag

Parallellt med korvgrillningen övade vi nÄgra varianter av inkallning och provade pÄ apportering. Egentligen mest för att introducera trÀning i en ny utmanande miljö och i smÄ grupper med syskon och andra mÀnniskor Àn den egna familjen. Det var jÀttekul att se arbetslusten och stoltheten hos valparna.

Efter grillningen blev det samling och fotgÄng i karavan med följsamhet som utmaning, till vÄr brygga nere vid sjön. DÀr bjöds det pÄ lek och bus och bad frÄn sandstranden. NÄgra nappade pÄ att hÀmta dummy ute i vattnet medan andra nyfiket undersökte vattnet, vÄgorna och sjöbotten. Vida och Mira fick vara med i en liten, inspirerande uppvisning med markeringar och dirigeringar frÄn bryggan bara för att visa potentialen i samarbetet med en Jaktgolden.

VÀl tillbaka vÀntade fika med Jonas nÀstan nybakade vanilj- & vallmobullar och morotskaka.

En riktigt hĂ€rlig försommardag med fina valpar och trevliga Ă€gare. NĂ€sta vecka blir Ă€n mer spĂ€nnande dĂ„ vi kör igĂ„ng valpkursen! ❀

Tack, fotograferna Nina, Marinella och Nina, för fina bilder!

714853-200