RäddningshundUtbildning & kurs

Mira blev godkänd på Räddningshund Delprov 1

Mira @Rivenfield

Räddningshund Delprov 1

Resan till räddningshund är långt ifrån över för oss för egentligen är vi någonstans mitt i, men på något sätt känns det ändå som att vi började igår. Det är många stopp och svängar på vägen i hundträningen och jag tar inget för givet. När som helst kan vi stöta på oförutsedda hinder och utmaningar. Och det har vi ju också gjort, med råge. Bara någon dryg månad innan det planerade delprovet i maj, ungefär ett halvår in i utbildningen, satte corona stopp för allt och ingen visste riktigt när vi skulle få fortsätta. I juni fick vi till sist klartecken att fortsätta och efter hårt slit från staben fick vi till sist ett nytt datum för Räddningshund Delprov 1.

Så imorse stod vi där, Mira och jag, redo att kliva in på brandövningsområdet och visa vad vi arbetat med sedan i oktober förra året. Bara gå in och köra, inget att vara nervös över. Vi har ju gjort det här så många gånger. Enda skillnaden nu är att två domare ska bedöma om vi är redo att kliva in i utbildningens nästa fas. Vi får uppmuntrande och peppande ord från de andra kursarna ”ge järnet!”, ”kör hårt”, ”lycka till nu”. Okej. Sagt och gjort. 😄

Flyter på som förväntat

Mira, ska vi köra? Ska vi hitta nån? Mira fattar direkt att nu ska vi prestera och leta efter figuranter, hon taggar upp rejält, och vi kör. Hantering, visitering, vindmarkering, uppföljning, markeringskontroll, mörkersök och ruinsök med dold och öppen figurant. Det flyter på som förväntat under dagen även om jag kunde varit kvickare på att läsa Miras markering under koppelsöket. Jag tycker att hon arbetar på superfint i alla moment. Hon älskar att jobba ihop med mig och det är viktigt för henne att få känna att hon är del i en helhet. Hennes arbetsglädje och följsamhet i kombo med spontanitet och fart bidrar starkt till att vårt gemensamma jobb kanske ser enkelt ut. Själv har jag fullt upp med att hänga med och ibland även hålla huvudet kallt. Koncentration och fokus på att läsa av min hund. Helhetskänslan av vår prestation på provet var bra, men att bedöma sig själv från ett utifrånperspektiv är ju inte alltid så lätt.

GK på alla punkter

Senare under eftermiddagen fick vi veta resultatet i form av muntliga kommentarer och protokoll från domarna. Alla som gick upp på prov idag blev godkända och det inkluderade förstås även Mira och mig. Yes! Godkända på alla punkter och med fina kommentarer, inga anmärkningar på brister eller liknande. Nu efter godkänt Delprov 1 fortsätter kursen på uppdrag av MSB och det blir en fortsatt spännande resa med massor av äventyr under förhoppningsvis ett år framöver. Nästa delmål blir Delprov 2 till våren 2021.

Kommentarer från domarna

Rullhund. Rör sig lätt i miljön (mkt svår miljö). Trevligt ekipage. Uthålligheten är bra!

Domare 1

Trevligt ekipage. Fint samarbete. Tydligt intresse vid figurant. Hög sökintensitet i ruinen. Rör sig lätt i miljön (svår ruinmiljö).

Domare 2

Vi är så taggade, så glada! Älskade Mira. ❤️