RäddningshundTräning

Att hålla räddningsträningen vid liv mitt i en pandemi

Mira rullmarkerar funnen figurant. Foto: Anna Ivaska

I slutet av mars ställde Svenska Kennelklubben och dess underklubbar in alla sina tävlingar och prov och nästan alla kurser på grund av coronakrisen. Ett klokt beslut då många funktionärer var rädda eller tillhörde en riskgrupp. Men våra hundar förstår ju inte vad pandemi är, de har samma behov som innan nya coronaviruset kom och därför har vi valt att med FHM:s riktlinjer hålla räddningsträningen igång i små privata grupper.

Nya lösningar för att hålla träningen uppe

Vi har fortsatt träna räddning privat i mindre grupperingar utanför SBK. Vi har jobbat i både skog, nedlagda skolgårdar, gamla sandtag, byggdepåer och bergtäkter. Delprov 1 har flyttats fram till hösten vilket ger oss tid att finslipa på våra rullmarkeringar och sätta ihop dem med uthållighetskrävande större tom- och frisök i utmanande och varierande miljöer. Jag är väldigt nöjd med Miras arbete, men ju mer vi avancerar desto mer vill vi ju finputsa. Det finns ju alltid något att jobba på. Intervallerna mellan träningarna är längre nu under coronapandemin men det passar oss bra. Jag tycker att man måste ge hunden chans att smälta och låta erfarenheter få sjunka in. Allt tycks sitta väldigt bra nu, även efter längre uppehåll.

Vi kallar honom Stålis

Malte och Helene har också satt ihop rullen med frisöket i miljö och det ser mycket lovande ut. Vilket härligt ekipage! Malte har ju en imponerande energi och uthållighet som heter duga och det är alltid så häftigt att se honom jobba, i koppelsök såväl som i frisök. Ju tuffare utmaning, desto bättre tycks han jobba och han själv tycker nog att han är självaste Stålmannen. Och det kräver verkligen sin förare.

Stolt över ert fina arbete!

Foton: Anna Ivaska

Nya direktiv från SBK

Nyligen fick vi information om att SKK och därmed även Svenska Brukshundklubben lättar på restriktionerna från 1 juni 2020 vilket innebär att FHM:s riktlinjer kommer att följas och att räddningshundutbildningen kan rulla igång igen i juni.

Hurra! ??