Beskrivning och test

BPH med Operakullen i Nykvarn

Malte, Lova, Isa och Alfons efter genomförda beskrivningar på Nykvarns Hundhall.

I veckan var det dags för delar av Operakullen att genomföra BPH – Beteende- och Personlighetsbeskrivning Hund – den här gången på Nykvarns Hundhall. Först ut var Wilma som gjorde sin beskrivning på en solig Kristi Himmelfärdsdag, och igår följde Malte, Lova, Isa och Alfons, trots regn och rusk.

Trygga, glada positiva

Alla gjorde ett strålande fint jobb på BPH-plan. Vi ser en röd tråd av trygga, glada, positiva, vänliga och arbetsvilliga individer, men där finns såklart också utrymme för olikheter genom att de uppfostrats och präglats på olika sätt av miljö. Eftersom samma team beskrivit fem av våra hundar under samma vecka kunde vi efteråt diskutera likheter och skillnader ur ett utifrånperspektiv vilket förstås är superintressant! Vidare var beskrivaren imponerad av avelsarbetet, och tyckte dessutom att det var extra roligt att få beskriva just arbetshundar.

Wilma gjorde sitt BPH en betydligt soligare dag tidigare i veckan. Foto: J. Thuresson.

Vad är BPH?

BPH är en beskrivning vars syfte är att bidra till ökad kunskap om hundars mentalitet. Det handlar bl.a. om att möta främmande personer, att leka och leta efter mat, att stöta på överraskningar och hundens reaktion vid skott. Beskrivningen leder till ökad förståelse för rasens utveckling, men är även till stor nytta för hundägaren såväl som mig som uppfödare.

Jag vill varmt rekommendera BPH hos Marjo & Ninni i Nykvarns Hundhall som är en av de få arrangörer som haft beskrivningarna igång trots coronapandemin. Schemat rullade på så pass bra att vi låg före i tiden, och trots det gråa vädret blev det många skratt.

nykvarnshundhall.se