Tävling & prov

Fiyero tog 1:a pris på retrieverjaktprovet i Uppsala

Så var det äntligen dags för minstingens allra första jaktprov. Ursprungsplanen var att vi vid det här laget skulle ha hunnit med ett gäng working test med Unghundsderbyt 2020 inkluderat. Men så kom corona och allt ställdes in. Lyckligtvis har iaf jaktproven dragit igång under senare delen av sommaren så säsongen känns inte helt körd, och även om Fippe är ung (19 månader) vet jag vad han går för så jag tänkte att det blir spännande att chansa och testa våra färdigheter med vilt.

Hur Fippe grejade jaktprovet

Gårdagen blev varm med uppåt 28°C mitt på dagen. Vi kom med i startgrupp två och startade vid 11-tiden. Ett fint och effektivt upplagt prov i vacker natur. Fiyero grejade alla markeringar på land och vatten med stor arbetsglädje och mycket fart. Söket som av praktiska skäl var uppdelat på två skilda områden tog Fiyero sig an med lätthet och stor glädje. Han tog mark på djupet, gav sig ut i ytterkanterna, arbetade superfint med nosen och tog in allt vilt i ett högt och jämnt arbetstempo. Under passiviteten var intresset stort medan en annan Golden körde vattenmarkeringar men han höll sig lugn och observerande.

Ferrarin ”Fiero”

Domaren frågade om inte ”Fiero” var en av Ferraris bilmodeller och liknade Fiyero vid en sportbil. ”Snabb och effektiv, löser problemen på ett moget sätt, mycket fint nosarbete och en utmärkt markör. En ära att se dig föra din hane. Det ska bli mycket intressant att följa er utveckling för nu vill jag att ni börjar träna dirigeringar, för det blir ett 1:a pris idag”. En härlig känsla för en förare, ägare och uppfödare som räknat med att stanna i NKL med sin tonåring ett tag till… Nu blir det en angenäm ändring på den planen. Ett fint kvitto på var vi står och lite vart vi är på väg.

En hane som arbetar i mycket god kontakt med sin förare. Han söker med stor energi och genomgående hög fart över hela området och finner snabbt samtliga vilt, och han kan med lätthet styras i anvisad riktning. Uthålligheten håller för provet och hans näsa används mycket väl. Han har en utmärkt markeringsförmåga på såväl land som vatten och vattenarbetet utförs spontant och med god simteknik. Apporteringslusten är mycket stor med snabba inleveranser och apportgreppet är mjukt med fina avlämningar. Uppmärksam på skott, fast, följsam och tyst i stadgan och hedrande i hundtoleransen. Sammantaget en hane som genomför dagens prov på ett mycket tilltalande sätt. Han är en utmärkt markör, väl i hand. Gör ett utmärkt sökarbete. Trevligt förd!

Domaren

Stolt över lillkillen. ❤️

Fippe hälsar att han vill tacka sina träningscoacher och förebilder Vida, Mira och Isa. ?