RäddningshundTävling & prov

Thomas och Mira godkända som räddningshundekipage

Jag visste knappt vad vi gav oss in på och trodde väl aldrig att vi skulle nå så här långt när vi hoppade på räddningshundkursen i Stockholm hösten 2019. ⛑ Jag var nyfiken på djupet av min och Miras potential, ville utforska ny mark bortom jakten på tävlingsrosetter och 1:a priser. 😉 Och samtidigt få göra skillnad och bidra till samhällsnyttan.

Ställer höga krav på hunden

Efter otaliga timmar och mil bakom ratten till mängder av träningar, läger, test och prov på många olika platser runtom i landet – och 2,5 år senare – har vi äntligen nått fram.

Att bli räddningshundekipage ställer framför allt mycket höga krav på hunden. Den ska kunna arbeta i svåra miljöer som rasmassor, buller, mörker, trånga utrymmen och höga höjder. Den ska även kunna dirigeras till anvisade platser och hålla sig inom specifika områden, men samtidigt ha en stark självständighet, arbetsglädje, noggrannhet och uthållighet. Och inte minst ha en av- och på-knapp för att hushålla med energin när vi inte arbetar.

Den ska tolerera andra hundar och djur, kunna hanteras av andra människor och transporteras mellan platser på alla tänkbara sätt. Inte minst behövs sen en fantastisk nos och förmåga att lokalisera levande människor oavsett om de ligger djupt under, eller högt ovan mark.

Det är inte konstigt att en del kallar dem Superpower Dogs! 🦮💥

Godkänt räddningshundekipage

I mars blev Mira certifierad räddningshund, TJH (Rh), och förra veckan genomförde vi Räddningshundförarutbildningen (RHFU) i Skövde.

I helgen var det slutligen dags för oss att visa upp våra färdigheter på NRT (Nationellt Räddningshund Test) som pågick i dagarna tre. Mira hittade alla figuranter och vi blev godkända på samtliga sju stationer och är därmed ett av Sveriges godkända räddningshundekipage. Något som krävs för att ingå i MSB:s Nationella Sök och Räddningsstyrka, NUSAR.

Efter att ha torkat alla glädjetårar och stoltheten spräckt den vakuumbubbla jag gått runt i de senaste dagarna inser jag nu att vi tagit oss ända fram. 🥲 Du och jag, Mira! ❤️ Ser fram emot vår fortsatta utveckling i kommande kapitel, för det här är bara början.

Stort tack till alla som gjort vår resa möjlig – ni vet vilka ni är. ❤️

/ Thomas

Räddningshundförarutbildningen 2022

Nyfiken på räddningshund?

Kursstarter sker oregelbundet runt om i landet och på Svenska Brukshundklubbens webbplats för tjänstehund finns uppdaterad info om när nästa kurs startar.