RäddningshundUtbildning & kurs

NUSAM 2023: samverkan, utmaningar och många lärdomar

Den här veckan hade jag, tillsammans med Mira, förmånen att delta i NUSAM 2023. Detta är en stor övning för Nationella Räddningsstyrkan (NUSAR), som vi är en del av. Den syftar till att träna samverkan mellan ett flertal enheter inom Totalförsvaret. Det var en omfattande övning över flera dagar med hundratals deltagare från blåljuspersonal från hela landet, där vi fick en smak av hur det är att rycka ut med NUSAR i skarpa situationer, ofrånkomligt färgat av det allvarliga världsläget.

Mira och jag var där som räddningshundekipage, ett av flera utvalda från olika delar av Sverige. Det var en nyttig erfarenhet att samarbeta med ekipage som vi vanligtvis inte tränar med. Men kanske ännu mer givande var övningarna tillsammans med räddningstjänsterna i vår egen region, med vilka vi sannolikt kommer att arbeta i framtiden.

Utmaningar och lärdomar för oss hundförare

NUSAM 2023 gav oss verklighetstrogna och utmanande scenarion. Dessa situationer testade inte bara våra hundar, utan framför allt oss som hundförare. Det var en ögonöppnare i hur vi som ekipage kan arbeta tillsammans för att komplettera och avlasta varandra. En viktig insikt var hur vi som team kan samarbeta effektivt för att uppnå våra mål.

Av säkerhetsskäl är samtliga bilders bakgrunder manipulerade med hjälp av generativ AI. Platserna går därför inte att analysera eller lokalisera. Jag går heller inte in i detalj om övningens innehåll eller vilka som deltog. Men jag kan säga att jag tog med mig en mängd lärdomar från NUSAM 2023. Det som står ut mest är de minnen vi skapade tillsammans med alla de eldsjälar som bidrog till övningens framgång, sammanhållningen och samarbetet.

Att vara del av NUSAR och delta i NUSAM är en erfarenhet som ger både Mira och mig ovärderlig kunskap och förberedelse för framtida uppdrag. Varje övning är en möjlighet att växa och förbättra vår förmåga att bidra till samhället i tider av kris.

Stort tack till alla bakom NUSAM 2023 för en otrolig vecka fylld av lärande och samarbete. ❤️