Utbildning & kursValpar

Valpkurs med Disneykullens duktiga förare och valpar

På valpkursen lägger vi stort fokus på positiv förstärkning. 🥰 Inledningsvis arbetar vi mycket med belöningsbaserat kontaktarbete och att få valpen att följa efter oss, med stegvis större utmaningar både i uppdraget och omgivningen. Bara att ha sina syskon i närheten kan vara en utmaning nog för en lekfull liten valp. 😄 Saker som fungerar hemma fungerar inte nödvändigtvis i gruppform till en början. ❤

Övningar och relationsbygge

Alla förare och valpar får hemläxa med sig hem och därför avancerar vi också vid varje kurstillfälle. Kontaktövningar, inkallningar, följsamhet med sättande och så en del stadge- och passivitetsträning. Om grunderna sitter när vi tränar hemma går det mycket snabbare att få det att fungera i grupp.

Vi har också börjat titta på det absolut viktigaste i apporteringen: föremålsintresse och avlämning. Det kräver att vi redan byggt upp en mycket nära relation till valpen och att vi vunnits dennes tillit. De knappar vi vill trycka på är valpens stolthet att få visa upp sitt fynd och få dela det med sin förare. Vi är inte ute efter perfektion initialt, utan det är valpens passion och inre drivkraft vi vill se föraren kunna tända. Det intressanta är inte föremålet i sig utan vad som sker när vi, jag och valpen, har föremålet tillsammans. Relationen. Den bygger vi på hela tiden. I allt vi gör tillsammans.

Allt finns redan inbyggt hos dessa valpar. Det är nu upp till oss förare hur vi förvaltar och förädlar egenskaperna.

Miljö- och hanteringsträning

Varje kurstillfälle har inslag av antingen miljö- eller hanteringsträning utanför träningsplanen. Vi vill att det ska vara fullt naturligt för dessa valpar att exempelvis få en ny förare. Att bli både förd, visiterad, dvs. undersökt och hanterad av denne. Det breddar perspektiven inte bara för valpen utan även för föraren eftersom andra valpar kanske inte fungerar på samma sätt som ens egen.

I vår miljöträning ingår att bli transporterad, klättra upp på och ner från saker, rörliga och ljudliga underlag och bakgrundsbuller. Det kan exempelvis vara maskiner, trafik eller skott i bakgrunden. Eftersom valparna har allt detta sen modersmjölken i kombination med nyfikna och trygga egenskaper är detta aldrig någon egentlig utmaning för dem. Men det är alltid intressant för mig som uppfödare att fortsätta följa deras utveckling i takt med att utmaningarna eskalerar.