UppfödningValpar

Flytt till hagen och påbörjad miljöträning

Fjärde veckan har passerat och vi har flyttat ut i valphagen sen några dagar tillbaka. Det var inga smitningsförsök över valplådekanten som föranledde flytten utan helt enkelt för att det blev lite trångt i lådan. Vetbed-fällen är kvar så den känner de igen. Annars är röret med alla dess ingångar och utkik en ny bekantskap för dem. Alltid lika spännande att se vilka som kryper in först och vilka som sen ”stannar kvar” där i röret. För Aladdin, Elle, Lafayette och Hamilton har det blivit en trygg sovplats. För andra är det mest en plats för lek och bus. Någon ny leksak tillkommer varje vecka och igår hängde jag upp lite leksaker på snöre vilket blev populärt.

Miljöträning

Under veckan har kullen fått träffa resten av flocken, det var riktigt roligt. Ingen annan än Nikki har fått vara i valprummet sen valparna föddes så de andra hundarna var såklart riktigt nyfikna på vad som försiggått där inne.

Stella är sig lik med alla valpar, hon och Vida håller sig undan. Men Leia, som vi trodde skulle vara lite väl yvig med valparna, var hur mjuk och go som helst med dem. Och flera av valparna har också fattat mest tycke för henne, vårt fina Lakritstroll! Det ska bli spännande att se vem av Isa och Mira som kommer bli nanny den här gången. Eller blir det kanske Leia? När valparna fått gå på äventyr i huset tre och tre har Isa agerat vallhund. Ingen valp får gå för långt bort för henne så hon har fullt upp med att försöka samla ihop dem. Nikki verkar tycka att det är skönt att äntligen få lite avlastning.

Valpfrossarhelg

I helgen drog vi igång de första valpbesöken. Gamla vänner såväl som nya bekantskaper har varit här för att stilla valpfrossan. Och valparna visar stor nyfikenhet och sina sociala styrkor genom att stormtrivas i allt sällskap. Det brukar börja med full intensitet och till sist däckar de på nån gäst. 😄

Tänderna har så gott som vuxit fullt ut och det märks inte minst på våra hälsenor och händer. Dessutom är leken mellan valparna både vildare och tuffare. Att sätta tänderna i någons svans eller öra hör till favoritsysselsättningen när energin är på topp. Och att få springa av sig inne hagen. Det klättras på saker, kryps i röret, men framför allt bärs det stolt omkring på saker. Vad som helst går bra. Jag har också sett en del akrobatiska färdigheter som att volta(!) i luften. Mycket humor i leken också. Älskar reaktionen på syskonen när Elle häromdagen morrade inne i röret och resonansen fick henne att låta som ett rytande lejon… 😄

Hela den här veckan har kullen ätit blötlagt torrfoder med lite äggula och nån matsked barnmat till, för immunförsvarets utveckling och bakteriefloran i tarmarna, och alla äter med mycket god aptit.