TipsTräning

Hur man kan öva inkallning och stadga innan utfodring

Inkallning till mat

Ett bra sätt att få till snabba inkallningar är att få hunden att associera inkallningssignalen eller kommandot med något den verkligen vill ha som t.ex. mat, förutsatt att hunden är matglad och gillar maten förstås. Nu när vi bott länge på landet och hundarna rört sig fritt har jag använt pipan regelbundet inför varje utfodring. Valparna lärde sig snabbt att signalen betydde matdags.

Stadga innan utfodring

Men träningen slutar inte där. När maten är uppmätt, uppblött och ligger i skålarna sätter jag alla hundar några meter från skålarna och övar lite stadga. Den som är ivrigast och mest angelägen att bege sig till skålen får vänta till sist. När alla sitter still skickar jag den som äter långsammast först genom att säga namnet och sen ett varsågod. Sen nästa. Om någon smiter iväg blir den tillbakakallad och får vänta till sist. Det här är ett jättebra sätt att öva stadga eftersom retningen (maten) är väldigt kraftig samtidigt som det blir utmanande när hunden måste sitta kvar och se de andra bli skickade. Det är också ett bra sätt att lära hunden lyssna till sitt namn. Hundar har ju annars en tendens att tro att ett varsågod gäller alla i hela flocken.

Om man har flera hundar som vi så kanske man har en mattjuv som går i andras skålar. Den skickar vi isf sist så de andra får försprång. Eftersom våra hundar äter olika foder är det viktigt att de bara äter från sin egen skål och därför är skålarna alltid placerade i samma ordningsföljd.

Fler utmaningar

När stadgan sitter, när jag vet att hundarna inte självmant kommer att ge sig på maten innan varsågod, kan jag börja lämna rummet och pyssla med nåt annat lite kort, komma tillbaka och hundarna ska sitta kvar. Jag kan ta med mig hundarna utomhus, gå iväg med dem 100 meter och skicka dem därifrån till matskålarna, en efter en. Vill man kan man ju lägga på kommandon som t.ex. ligg, stå, sitt osv. bara för att göra det än mer utmanande.

Jag upplever att den här typen av övningar kan få hundar med lite sämre aptit att triggas och bli hungrigare, oavsett om du bara har en hund eller flera.

Lycka till! 🙂