TĂ€vling & prov

Funktionsbeskrivning av Vida & Mira

IgÄr var vi uppe i mina gamla trakter, norra Roslagen, för funktionsbeskrivning av Retriever, arrangerat av FRK. FB-R Àr inte alltid sÄ lÀtt att finna sÄ nÀr jag plötsligt snubblade över ett tillfÀlle som passade in i kalendern sÄ tog jag chansen och anmÀlde bÄde Vida och Mira. Egentligen gjorde jag det mest för egen del eftersom jag ju erbjuder FB-R till alla valpar frÄn min uppfödning och sen gör BPH pÄ de som kan vara aktuella för avel. Kul att sjÀlv ha gjort beskrivningen pÄ sina egna hundar.

Det blev en trevlig dag med Vida och Mira. StrĂ„lande solsken och klarblĂ„ himmel – och varmt, sĂ„ som hela den hĂ€r sommaren ser ut att bli. Vi hade samling kl. 08:00 och sen var Vida först ut att starta som nummer ett. Alla momenten tar ungefĂ€r 45 minuter och vi höll tiderna vĂ€ldigt bra tycker jag. Vida Ă€r ju inte ny pĂ„ apportering sĂ„ det mesta gick pĂ„ rutin.

ÄndĂ„ Ă€r det spĂ€nnande att som Ă€gare se sin hund i lite annorlunda situationer som med en 3,5 kg tung dummy, eller en lĂ„ng ormliknande, superlĂ€tt dummy. Eller dummyn som drogs pĂ„ lina för att se hundens reaktion. Söket som Ă€r Vidas favorit var ju tomt sĂ„ det var förstĂ„s spĂ€nnande att se hur hon skulle hantera det. Eller den dĂ€r dummyn som Ă€r gömd och instĂ€ngd i en bur som inte gĂ„r att öppna… Jag tycker Vida skötte allt lysande bra. Och skott och fĂ„gel var förstĂ„s inga problem. Men som sagt, intressant eftersom upplĂ€gget skiljer sig en del frĂ„n bĂ„de provformerna och praktisk jakt.

Sen var det tre timmar till Miras start eftersom hon var femma i ordningen. DÀrför passade jag pÄ att gÄ som ÄskÄdare med ekipage nummer tre. JÀttenyttigt att se dels ett annat ekipage, en annan hund och en annan ras. Om man vill följa med som publik mÄste man hÀnga med frÄn början till slut. Man fÄr inte ansluta eller avlÀgsna sig mitt i en runda vilket jag tycker Àr bra. Under tiden satt lilla Isa i bilen och lyssnade pÄ skott i fjÀrran, totalt oberörd.

Mira startade vid 12 och hennes beskrivning flöt pÄ ungefÀr som Vidas. 12 mÄnader gammal som hon Àr, mÀrkte man förstÄs att hon har mycket fart och energi. Hon har ju massor av glÀdje och humor som lockade till nÄgra skratt. All dummyhantering, skotten, viltet och passiviteten utfördes vÀldigt bra, ungefÀr som jag hade förvÀntat mig.

Sammantaget en rolig och spÀnnande beskrivning med mÄnga trevliga deltagare, beskrivare och ledare. Jag kan varmt rekommendera FB-R till alla som har en retriever. Perfekt att köra pÄ en kenneltrÀff.

LÀs mer om FB-R hÀr