Funktionsbeskrivning av Vida & Mira

Igår var vi uppe i mina gamla trakter, norra Roslagen, för funktionsbeskrivning av Retriever, arrangerat av FRK. FB-R är inte alltid så lätt att finna så när jag plötsligt snubblade över ett tillfälle som passade in i kalendern så tog jag chansen och anmälde både Vida och Mira. Egentligen gjorde jag det mest för egen del eftersom jag ju erbjuder FB-R till alla valpar från min uppfödning och sen gör BPH på de som kan vara aktuella för avel. Kul att själv ha gjort beskrivningen på sina egna hundar.

Det blev en trevlig dag med Vida och Mira. Strålande solsken och klarblå himmel – och varmt, så som hela den här sommaren ser ut att bli. Vi hade samling kl. 08:00 och sen var Vida först ut att starta som nummer ett. Alla momenten tar ungefär 45 minuter och vi höll tiderna väldigt bra tycker jag. Vida är ju inte ny på apportering så det mesta gick på rutin.

Ändå är det spännande att som ägare se sin hund i lite annorlunda situationer som med en 3,5 kg tung dummy, eller en lång ormliknande, superlätt dummy. Eller dummyn som drogs på lina för att se hundens reaktion. Söket som är Vidas favorit var ju tomt så det var förstås spännande att se hur hon skulle hantera det. Eller den där dummyn som är gömd och instängd i en bur som inte går att öppna… Jag tycker Vida skötte allt lysande bra. Och skott och fågel var förstås inga problem. Men som sagt, intressant eftersom upplägget skiljer sig en del från både provformerna och praktisk jakt.

Sen var det tre timmar till Miras start eftersom hon var femma i ordningen. Därför passade jag på att gå som åskådare med ekipage nummer tre. Jättenyttigt att se dels ett annat ekipage, en annan hund och en annan ras. Om man vill följa med som publik måste man hänga med från början till slut. Man får inte ansluta eller avlägsna sig mitt i en runda vilket jag tycker är bra. Under tiden satt lilla Isa i bilen och lyssnade på skott i fjärran, totalt oberörd.

Mira startade vid 12 och hennes beskrivning flöt på ungefär som Vidas. 12 månader gammal som hon är, märkte man förstås att hon har mycket fart och energi. Hon har ju massor av glädje och humor som lockade till några skratt. All dummyhantering, skotten, viltet och passiviteten utfördes väldigt bra, ungefär som jag hade förväntat mig.

Sammantaget en rolig och spännande beskrivning med många trevliga deltagare, beskrivare och ledare. Jag kan varmt rekommendera FB-R till alla som har en retriever. Perfekt att köra på en kennelträff.

Läs mer om FB-R här

Call Now ButtonRing oss nu