RäddningshundTräning

Nekku tränar till räddningshund hemma i Finland

Nekku (Rivenfield Cordelia) tränar platsliggning på gallerdurk på räddningsbanan hemma i Finland. Foto: Minna Löfman

Vi fick fina bilder på Miras dotter Nekku (Rivenfield Cordelia) som tränar till att bli räddningshund hemma i Finland tillsammans med matte Minna Löfman. Nekku är än så länge bara 11 månader men har redan hunnit tränas i många olika miljöer. Det kan vara industriområden, tätort, byggnader, skog och parker där hon älskar att leta upp figuranter. Nekku är en rapporthund vilket innebär att hon markerar figuranten genom att springa tillbaka till föraren och skälla, sedan visar hon vägen tillbaka. I Sverige använder vi endast rull- och skallmarkering. Rapportmarkering hamnar någonstans mittemellan.

Minna har arbetat med räddningshund i 25 år, kört upp flera räddnings- och larmhundar själv och varit instruktör sedan 1997. Parallellt med det har hon tagit en central roll i utvecklingen och utbildningen av Finlands Räddningshundförbund. Där har hon också suttit i styrelsen och varit dess ordförande i 11 år. Så när rutinerade Minna hörde av sig till oss på Rivenfield hade hon en ganska tydlig bild av den hund hon ville ha. I första hand en älskad familjemedlem och så småningom förhoppningsvis även räddningshund. En social och mentalt och fysiskt stark hund med rejäl motor och en tydlig av- och på-knapp. Det hade kunnat bli vilken som helst av tikarna i Månkullen (Kaliture Jolly Be Good & Mira La Luna) men vi tänkte att just Nekku skulle passa bra med sin tydliga av- och på-knapp.

Minna berättar att Nekku är väldigt förtjust i figuranter och att hon älskar att leta efter dem. Motorn är stark och hon arbetar i högt tempo men också koncentrerat. Snart fyller hon ett år och hon ingår redan i mattes egen träningsgrupp för avancerade ekipage. Sedan är de också med på öppna träningar med medlemmar från hela föreningen.

Nekku, 6 månader

Foto och videoklipp: Minna Löfman