Träning

Vittrande Vida

Sedan ett par veckor har jag och Vida tränat vittring inför Lydnadsklass 2. Den största utmaningen har varit att få henne att förstå vad jag vill att hon ska göra. Hon är en utsökt sökhund i grunden. Men den stora skillnaden är ju att när jag skickat henne till en plats för att göra ett närsök har objekten varit lätt dolda och hon har kunnat ta första hon hittat. I vittringen får söket ytterligare ett steg, hon ska inte bara hitta en pinne utan den rätta pinnen. Detta kräver att hon kopplar på nosen och letar efter en specifik doft.

Efter att ha använt några olika metoder som inte fungerade för oss, fick jag tipset att lägga ut ett antal låga markeringskoner och gömma en pinne (som jag hade tagit i) under en av dem. Och det gjorde susen. Att få använda nosen och vända omkull konerna för att se om nåt fanns där tyckte Vida var kul! Efter ett tag lämnade vi konerna och jag lade istället till fler pinnar som var orörda. Då fattade hon direkt och sen dess har det varit befäst.