RäddningshundUtbildning & kurs

Nytt år, nya tag!

Mira letar efter figuranter mellan grushögarna i en bergtäkt i Bro.
Mira letar efter figuranter mellan grushögarna i en bergtäkt i Bro. Skorna både håller och sitter kvar.

På RH-fronten

I väntan på att Hundsverige ska öppna upp under våren, har vi under januari fortsatt träna räddning, jag och Mira. SBK stängde ju ner all kursverksamhet för tjänstehund från november fram till sista februari, så drygt fyra månader har fått fyllas med träning i egen regi för att hålla ångan uppe. Delprov 2 i april känns väl kanske inte längre realistiskt. Men vi har ändå börjat träna på höga och dolda legor med fastrulle för att komma vidare och få lite utmaning. Det går bra, men det blir allt mer användbart med en bra taktik och plan inför varje träning. Nu hoppas vi att kursen snart kan komma igång igen så att vi kan spika delproven. Det blir så mycket enklare att jobba mot ett mål om man har en tidsplan.

Träning med hundskor

När vi körde i ruin före jul fick Mira ett litet skärsår på ovansidan av tassen. Ett ytligt sår som sen blev inflammerat och som vi bekämpade med kortisonsalva i ett par veckor. Nu har det äntligen läkt ihop fint och på köpet fick vi tillfälle att träna in oss på att arbeta med skor. Första gången i skor gick hon, som de flesta hundar gör, som på glöd, men redan efter några minuter hade hon glömt bort dem. Jag köpte ett par Trixie Walker Active och trodde inte att de skulle hålla länge. Men efter ett 10-tal träningar är jag impad av att de aldrig åkt av – och att de fortfarande är hela. Att hunden är van vid hundskor är praktiskt ifall den blir skadad eller om arbetsmiljön är tuff. Check på den!

Bilderna är tagna under ett par soliga träningar i Bro och i Riala.