Tävling & prov

1:a pris med Vida på vårt andra B-jaktprov NKL i Ludvika

Idag var en stor dag för både Vida och mig. Vi satte klockan på 04:00 i morse och en knapp timme senare rullade vi iväg på E18 mot Västerås och vidare upp till Ludvika. Det var dags för både mitt och Vidas andra B-jaktprov i Nybörjarklassen. Vidas härliga syster Chilli följde med som support.

Krabbsjön i Grangärde var platsen för provet som gick i typisk dalamiljö med blöt och sumpig myrmark och mörka tjärnar. Kul med lite utmaning, det vet jag att Vida gillar.

Provet bestod av två enkla vattenmarkeringar från roddbåt, en gräsand mot öppet vatten och en in mot ett vassparti, nära en gräsbevuxen liten holme. I det momentet ingick även möte av framförvarande ekipage som satt passivt med på första markeringen. Därefter följde fotgående med skott till ett sök som utgick ifrån en knalle precis intill. Själva söket bestod av 5 kråkor och gräsänder samt en kanin i blandad terräng, ned för en slänt mot delvis land och skog och delvis sankmark samt i vattenbrynet. Provet avslutades med två enkelmarkeringar, i form av kråka, på land och i svårframkomlig våtmark.

Jämfört med vårt första jaktprov i Sala var det här provet ganska mycket blötare och därmed ockå något tyngre. Ändå arbetade Vida med ett högt och jämnt tempo rakt igenom hela provet när vi sen väl fick starta som nr 10 strax innan 13:00. Framför allt söket gick som en dans, hon sökte upp snabbt och effektivt och avlämningarna blev väldigt fina. Jag är så glad att jag tränat Vida att springa dit min näsa pekar utan dirigeringar eller något annat kommando än just ”sök”. Där känner vi oss väldigt trygga med varandra. Avslutningen med landmarkeringar gick snabbt och lätt trots att Vida ”försvann ner” i nåt hål. Passiviteten med nästa ekipage gick förstås fint. Jag kände i det stora hela att vi hade gjort ett grymt bra prov men man vet aldrig, även om känslan var rätt kanske vi ändå hade en bit kvar till 1:a pris…

Domaren Bengt Gustafsson gav ett snabbt muntligt och positivt omdöme och sa att han ”skulle fundera lite” så jag fick sväva i ovisshet under den soliga eftermiddagen som flöt på med trevliga ekipage, fina hundar och härlig stämning.

Vid 16-tiden hade sista ekipaget gått klart och de tappra som var kvar samlades till prisutdelning. Vid det här laget var jag hyfsat säker på ett 3:e eller möjligen 2:a pris, i synnerhet när jag börjar efteranalysera prestationen så hittar jag gärna små detaljer som hade kunnat göras bättre. Domaren öppnade med att förklara att för första gången sen han började döma har vi ingen nolla, alla som startat idag får alltså pris.

Utdelning och applåder, och så plötsligt börjar han läsa upp 1:a pristagarna och vårt nummer har ännu inte ropats upp! ”Katalognummer 10, Beaworthy Vidia och Thomas Flores, ett 1:a pris”. Va? Wow! Fantastiskt!

IMG_5081

I protokollet stod det som sammanfattning: ”Några små skönhetsfläckar, men det förtar inte helheten”. Och 5 poäng i alla sektioner utom en där det blev en fyra. Oväntat och självklart fantastiskt!

Det här är resultatet av ett regelbundet och passionerat arbete med härliga Vida. Stort tack till mina mentorer och Vidas uppfödare Lisa, Håkan och Charlie på Beaworthy som alltid stöttat, väglett och ställt upp.

Vi är redan anmälda till andra jaktprov NKL men eftersom vi både deltagit och nu även vunnit 1:a pris kommer vi bli bortprioriterade på dom. Förvisso är vi nog redo att ge oss på Öppen klass redan nu men jag får fundera på om det blir nu eller senare.