RäddningshundTävling & prov

Nekku och Minna blev godkänt finskt räddningshundekipage i fredags

Stort grattis önskar vi Miras dotter Nekku (Rivenfield Cordelia) och hennes ägare och förare Minna Löfman som i helgen blev godkänt räddningshundekipage hemma i Finland. Och tjänstehund går onekligen igen i familjen – syster Nova blev certifierad patrullhund 2021, mamma Mira blev certifierad räddningshund i våras och nu var det alltså Nekkus tur. Fantastiskt roligt tycker vi! Hurra! 🙌🏽 🎉

Nu är Minna inte någon nykomling inom räddningshundvärlden. Hon har varit aktiv med räddningshundarbete i över 25 år och är engagerad i Finlands Räddningshundförbund sedan många år tillbaka. Nekku är Minnas fjärde räddningshund och tillsammans med maken har hon de två snart pensionerade räddningshundarna Rilla och Viti hemma.

Det sista nationella provet skedde alltså i fredags och det var ett test som bedömdes av Polisen, förbundets domare och larmgruppens gruppledare. Kortfattat bestod provarbetet av ca 4,5 ha ytsök i tätort och i 35 ha skog i ett friluftsområde med mycket aktivitet i området. Sen spår i ett mindre område.

Bra sökstrategi att dela upp det stora området i mindre områden. Ett bra ekipage. Bra relation med hunden, föraren läser sin hund bra. Lydig hund som tål störningar bra. Hunden är självständig med god arbetsmoral. Ett noggrannare sök skulle dock kunnat dra bättre nytta av vinden. Tydliga markeringar hos hunden, lättläst. Hunden tar vittring på långt håll, har ett bra uttryck. Spåret i området är utsatt för störningar. Total tid för hela arbetet inklusive övergångar 3h 15 min. Varmt soligt väder +25°C, lätt bris.

Domarkommentarer

Som vi alla vet fick pandemin stora konsekvenser för alla räddningshundutbildningar, såväl i Sverige som i Finland. Kurser har pausats och dragit igång och pausats igen. Och när kurserna väl dragit igång igen har t ex årstiden inte gjort det möjligt att arrangera prov. Det har satt tålamodet och uthålligheten hos föraren på prov. Därför är det extra roligt att Minna och Nekku nu slutligen är ett färdigexaminerat räddningshundekipage.

Din långa erfarenhet och hundens starka arbetsmoral återspeglades i ert arbete, och även ditt. Det kommer att bli ett stort nöje att skicka er på uppdrag och veta att ni alltid arbetar 110 procent.

Kommentar till föraren

Minna hälsar att hon har en väldig duktig arbetskamrat för framtida äventyr och uppdrag.

Stort grattis till er!

T & J ❤️