Parning

Reflektion efter första parningsdagen med Kira i Danmark

För två veckor sen började Tyras syster Kira löpa och hennes matte Julia Gunnarsson hörde genast av sig om nyheten. Det var efterlängtat men betydligt senare än vad jag hade räknat med och därför kom det ganska oväntat. Tyra hade precis fått sin kull och vi skulle redan börja planera för nästa…? Men avelsrätten gäller ju inte hur länge som helst och dessutom har vi efter två tomma tikar 2020 och 2021 en lång valpkö som vi absolut skulle behöva korta ner. Dessutom är det schysst mot ägaren att inte vänta allt för länge med att nyttja avelsrätten. Vi landade i att vi gör ett försök.

Att hitta hane trots stängda gränser

De hanar som jag sen tidigare planerat för Kira finns i länder vars gränser fortfarande är stängda för svenskar pga pandemin. Därför började jag kika närmare på de danska hanhundar som skulle passa Kiras linjer eftersom Danmark precis öppnat bron. Den här gången föll valet på danska Cawood Bailey. Det är en hane med fina och hälsosamma linjer som jag haft på min önskelista ett tag. Han skulle bli en perfekt matchning med Kira. Bailey är uppfödd av Johnny Nielsen och som efter Johnnys tragiska bortgång ägs av hans fru Hanne Bondo Hansen.

Ögonlysning och prosteronprov

Att med kort varsel få tid hos en ögonlysare är inte lätt. Vi lyckades ändå få bägge hundarna ögonlysta inom en vecka. Båda godkända utan anmärkning. Förra veckan körde Julia Kira till Bagarmossen söder om Stockholm för två progesteronprov. Det första i tisdags på Kiras nionde löpdag visade 2,5 nmol/L vilket är så lågt att det knappt börjat stiga. Det andra provet på fredagen, alltså tre dagar senare, visade 6,7 nmol/L. Det visade i alla fall att progesteronet börjat stiga och att hon rimligtvis skulle ha ägglossning under helgen. Eftersom Jonas redan var i Stockholm i andra ärenden var det sån himla bra tajming att Kira kunde följa med ner till Skåne på söndagen, alltså igår.

Från 7 till 69 nmol/L på tre dagar

Imorse, på Kiras 15:e löpdag åkte vi till AlfaVeta för ett tredje progesteronprov. Nog för att jag var beredd att åka över till Danmark under dagen men att det skulle bli så akut trodde jag aldrig. Resultatet visade 69 nmol/L på måndag morgon. En generell tumregel brukar vara att det är som optimalast att para mellan 30 och 60 nmol/L. Och eftersom progesteronet stiger hela tiden är det ganska bråttom. Å andra sidan, när en tik har en så brant progesteronkurva på så kort tid, är det inte troligt att äggen hunnit både lossas och bli för gamla.

Jag ringde genast Hanne och hon var beredd med Bailey. Lyckligtvis är det bara 1h 20 min till Fredensborg från Anderslöv så vi var ganska snabbt på plats idag. Kira var en riktig studsboll som älskade att bli uppvaktad. Bailey som är en riktig gentleman fick arbeta ett tag innan hon lugnade ner sig. Det resulterade till slut i en hängning på dryga 20 minuter. Puh. Andas ut. 😄 Imorgon gör vi försök nummer två, för säkerhets skull.