ApporteringUtbildning & kurs

Apporteringsträning med Disneykullen

Nytt år och vi är igång här på Lunda med apportering med Disneykullen som nu är dryga halvåret. Samma gäng – Kala, Penny, Luca och Nemo – gick vår valpkurs under hösten och vintern. Redan då kikade vi på föremålsintresse och föremålslek men nu är det mer renodlat arbete med olika typer av dummies.

Största fokus ligger på att bygga en fin arbetsrelation mellan förare och valp och därigenom tillit och samarbete. Vi lägger nog mest krut på det man kanske tänker allra minst på, nämligen ingångar och avlämningar – relationen. Att föraren backar och låter valpen få jobba ända in är t ex ett återkommande inslag. Egentligen är det väldigt lite vi lär hunden, det mesta är ju inbyggt. Det är vi förare som lär oss bli duktiga på att uppmuntra rätt beteende med rätt tajming. Sen det som fungerar kanon hemma kanske inte alltid fungerar med syskon i närheten. Just därför är gruppträning med störningar så oerhört nyttigt.

Parallellt med relationsbyggandet jobbar vi på stadiga grepp, att hålla dummyn rätt, plocka upp den och att hålla kvar den. Men dummies kan också vara retningar som i övningar där vi inte ska ta dem. Stadga och passivitet är förmågor som är lika viktiga som det faktiska arbetet. Förutom dessa fragment kikar vi även på enkla linjetag, följsamhet, minnesövningar och hur vi lägger upp sökrutor.

Sammantaget fyra duktiga, nyfikna och arbetsglada valpar med engagerade förare. Det är ett privilegium att få se sin egen uppfödning utvecklas så här fint och att få fortsätta följa och leda dem vidare på resan.