RäddningshundUtbildning & kurs

Sista kurshelgen med RH-gänget

I helgen hade vi den sista kurshelgen med räddningshund-gänget innan certifikatprovet den 27 mars. Det känns så väldigt definitivt och så otroligt att vi är så nära nu, nästan 2,5 år efter att vi startade hösten 2019.

Lydnadsprov i Söderköping

Helgen började med träff på Söderköpings BK för att avlägga det obligatoriska lydnadsprovet. Mira och jag har verkligen legat i och finslipat de senaste tre veckorna. Jag har aldrig sett Mira som en lydnadshund men nu börjar jag faktiskt fundera på om det kan vara en parallell väg för oss. Det finns en del bra kvaliteter som jag känner igen från Vida. Men trots det kändes vårt ”genrep” i torsdags som en mindre katastrof. Så nu kunde det gå hur som helst. Efter fem timmars bilkörning var jag dessutom rätt så trött när vi kom fram. Men Mira gav mig en massa energi och hon både lyfte mig och höll sig hela vägen igenom provet. Wow! Vi blev godkända i alla moment och uppfyller därmed alla krav för att få göra certifikatprov den 27 mars.

Träningshelg i Borghamnstens rasmassor

Vi var bara fyra ekipage som gjorde lydnadsprovet då två hundar var skadade. Så vi blev klara rätt tidigt och därefter drog vi direkt ner till Borghamn där vi tog in på Hotell Borghamn Strand. På lördagen tränade vi i häftiga Borghamnstens bergtäkt med fokus på varje ekipages akilleshälar. Vi fick också kompletta tidsbegränsade uppdrag i provform där vår förmåga att ta fram en strategi och hundens uthållighet sattes på prov. Jag känner mig väldigt trygg med Mira i alla tänkbara miljöer och det blev bekräftat i helgens träning i rasmassor. Hon far fram som en vind och tycker att det är så kul. Och med åldern har hon lärt sig hushålla med energi så att hon håller hela vägen. Hon är dessutom lyhörd och följer mina signaler och dirigeringar. Vi avslutade dagen på bästa sätt med middag i Vadstena och efterföljande ”mellomys” på hotellet.

Sista kurstillfället inför certprovet

På söndagen var målet att bara ha skoj för att avsluta med en bra känsla hos både hundar och förare. Innan vi avrundade dagen fick vi feedback och några sista tips från våra instruktörer Sofie och Peter. Nånstans där insåg jag att det här var sista träningen innan certprovet. This is it! Och kanske även sista kurstillfället om det nu går bra för oss på provet. En känsla fylld av vemod och tomhet samtidigt som jag inser att vi nu ska klara oss själva. Kursmässigt sett är vi liksom ”färdiga” nu. Mycket känslor som inryms i den insikten.

Vackra Borghamn Strand

Förutom träningen hann vi med två vackra morgonpromenader i bedårande vacker miljö längs Borghamn Strand. Miranda fick trippa runt på piren med mormor och mormor själv fick apportera lite i det kalla och kristallklara vattnet med kalkstensbotten nere vid hamnen. Ett både roligt och praktiskt sätt att bli av med allt damm från all träning i bergtäkten.

Efter kursen bar det iväg norrut mot Stockholm för lite storstadsträning med Miranda samt för att hämta vår avelstik Kira som är dräktig och ska med ned till Skåne för valpning om ungefär tre veckor. Många järn i elden i vår!

Mira och Miranda på Borghamn Strands fantastiska pirar