Progesterontest Hund

Att ta ett progesterontest på sin löptik är det säkraste sättet att beräkna rätt parningsdag eftersom du får bra koll på ungefär när ägglossningen sker. Ibland är det t o m en nödvändighet för att kunna planera och genomföra långa parningsresor. Testet tas genom ett enkelt blodprov hos veterinär för att mäta dräktighetshormonet progesteron. Numera har de flesta stora djursjukhus en egen progesteronmaskin i sitt laboratorium och där kan du i regel få provsvar inom några timmar från blodprovstagningen. Mindre kliniker kan också ha en progesteronmaskin men som ofta är av en enklare (och billigare) modell vilket tyvärr också kan ge ett något oprecist resultat. Även veterinärer utan maskin kan erbjuda snabbtest där progesteronvärdet bedöms på en färgskala. Personligen känner jag mig tryggare med ett resultat baserat på siffror.

TIPS! Bor du i Stockholmsområdet vill jag rekommendera Hubert och Agnes Nowakowski på Kungsängens Veterinärklinik som är det i särklass snabbaste stället på progesterontest. De tar blod från tikens bakben (utan att raka), kör provet direkt i maskinen medan du tar en kaffe i väntrummet. Du får värdena både i nmol/L och ng/mL redan efter 15 minuter. Att slippa vänta på telefonsamtal från labbet hela dagen tycker jag är värt att åka några extra mil för.

Vad kostar det och när ska jag testa?

Mira på hälsokontroll och progesterontest innan parningsresan
Mira hos veterinären för provtagning

Oavsett vilket test du väljer är de rätt så dyra, räkna med en dryg tusenlapp per test. Priserna varierar dock stort ute i landet. Några veterinärer tar runt 700 kr medan de stora kedjorna tar mer än dubbelt så mycket per test. Om du är registrerad uppfödare hos t ex Anicura får du 25 procent uppfödarrabatt och dessutom ytterligare rabatt på andra, tredje testet osv. Andra kedjor kanske har liknande rabatter så glöm inte bort att fråga. För att kostnaderna inte ska rusa iväg allt för mycket kan du först göra ett vaginalutstryk hemma för att avgöra om tiken är i höglöp. Har du tillgång till en rutinerad hanhund som inte går igång förrän tiken närmar sig ägglossning så har du stor hjälp för att mer precist bestämma när du ska ta ditt första progesterontest.

Progesteronkurvan

Normalt sett ligger progesteronhalten lågt under tikens förlöp för att sen börja stiga först försiktigt och sen kraftigare ju närmre ägglossningen man kommer. Ägglossningen sker normalt sett när progesteronhalten ligger mellan 12-24 nmol/L. Ungefär 1-2 dagar efter ägglossningen då progesteronet ligger på 30 nmol/L kan man para tiken men många tikar kan vara parningsvilliga redan vid 20 nmol/L. När tiken går ur höglöpet är progesteronet vanligtvis på minst 90 nmol/L. Observera att det kan finnas stora variationer mellan individer beroende på löpets längd, hur snabbt eller långsamt progesteronet stiger, när tiken är parningsvillig och när tiken går ur höglöp. Det är alltså väldigt individuellt hur progesteronkurvan utvecklar sig så man har egentligen allt att vinna på att lära känna sin egen tiks kurva.

I detta diagram har vi gjort en jämförelse mellan åtta olika tikar. Vi har givetvis inte progesterontestat tikarna varje dag utan varje tik har testats 2-4 gånger och sedan har vi låtit ett program få göra en prognostiserad dataassimilering. Början och slutet och slutet av tidslinjen är alltså fingerad data. Syftet med diagrammet är att visa hur olika i tid och hastighet progesteronvärdet hos en tik kan stiga under löpets gång.

En bra tumregel är att tiken bör paras mellan 30-60 nmol/L. Själv har jag parat flera timmar efter ett resultat som visade 69 nmol/L och tiken blev dräktig. Ska du låta inseminera din tik brukar de flesta seminörer vilja att tiken ska ha passerat 40 eller t.o.m. 50 nmol/L innan det är dags att inseminera. Mer info får du från din seminör.

Nanogram eller nanomol?

I tabellen nedan anges progesteronvärdet primärt i nmol/L (nanomol per liter) som är det vanligaste sättet att mäta hormonet på i Sverige. Det finns dock kliniker i Sverige som använder ng/mL (nanogram per milliliter), det system som normalt sett används i många andra länder. Detta kan bero på att kliniken köpt in analysutrustningen från utlandet. Det kan vara bra att veta att progesteronet mäts i två olika system då missuppfattningar kan uppstå speciellt med internationella kontakter. Jag har själv fått värdena angivna i ng/mL av svensk veterinär utan att detta nämndes vilket orsakade onödigt mycket förvirring. Om man ser till att alltid få provresultatet skriftligt kan missförstånd undvikas. Man kan enkelt översätta nmol/L till ng/mL genom att dividera värdet av nmol/L med tre. 30 nmol/L skulle då exempelvis bli ca 10 ng/mL (värdet är ungefär och inte exakt).

Hur progesteronvärdena ska tolkas

Progesteronvärde
i nmol/L
Progesteronvärde
i ng/mL
Uppskattat antal dagar
till ägglossning
Uppskattat antal dagar
till parning
0-2 nmol/L0-0,63 ng/mL Normal nivå, för tidigt att uppskatta.Omöjligt att uppskatta.
3-6 nmol/L0,94-1,89 ng/mLFörväntad tid till ägglossning minst två dagar. Nivån kan hålla sig på 3-4 nmol/L i några dagar.Uppskattad tid till parning ca 4-6 dagar men kan vara längre.
7-12 nmol/L2,2-3,77 ng/mLFörväntad tid till ägglossning minst en dag.Uppskattad tid till parning ca 3-5 dagar men kan vara längre.
13-18 nmol/L4,09-5,66 ng/mLÄgglossning har påbörjats eller har precis skett.Uppskattad tid till parning ca 2-4 dagar
19-31 nmol/L5,97-9,75 ng/mLÄgglossning har nyss skett.Uppskattad tid till parning ca 1-3 dagar
32-64 nmol/L10,06-20,13 ng/mLÄggen har mognat, tiken är som mest fruktsam.Nu är det dags att para!
65-90 nmol/L20,44-28,30 ng/mLÄggen har mognat men har börjat bli gamla. Minskad fruktsamhet.Para omedelbart!
> 90 nmol/L> 28,30 ng/mLFör sent eller kraftigt minskad fruktsamhet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.