UppfödningValpar

Ögonöppning och stapplande steg

Operakullen har nu blivit två veckor gammal och det har hänt hur mycket som helst bara de senaste dagarna. På 12:e dagen öppnade Orlando sitt ena öga och i slutet av samma dag hade han öppnat det andra också. Och ögonöppningen hos resten av kullen följde snabbt. Nu på den 15:e dagen har de som öppnade ögonen först även börjat kunna se med dem. Det märks inte minst på att bl.a. Elektra och Giovanna d’Arco lite smått börjat följa objekt. De har också blivit mer sociala med, och medvetna om, sina syskon. Plötsligt har de börjat putsa ansiktet och sugslicka på sin egen tass eller på varandra.

Det nafsas och gosas som aldrig förr och om de var individualister i slutet av förra veckan så har de denna vecka blivit en koloni igen. 🙂 De sover gärna tätt i en stor grupp i mitten av lådan och favoritpositionen har bytts från att ligga på mage till att ligga på sidan eller på rygg med magen i vädret.

20180208_valpSoverupochner
Don Giovanni sover på rygg. En ganska ny vana. 🙂

Ryckningarna de hade medan de sov och drömde har nu avancerat till att också sprattla och ”springa” i sömnen – benen används flitigt. Det är ju under sömnen som merparten av tillväxten sker så det är fortfarande väldigt viktigt att de får ha lugn och ro i lyan.

 

Första stapplande stegen

Det är större kontraster nu. När det är lugnt då är det knäpptyst och när mamma Chilli hoppar ner i lådan för att först städa innan hon ger di, ja då blir det fart på alla 44 benen! Och benen, ja dom har de verkligen upptäckt nu. De har blivit betydligt starkare och de allra flesta har börjat ta stapplande steg. Det är lite vingligt och man trillar lätt omkull. Vi ser också tendenser till början på lek mellan syskonen. Så kul att se!

 

Kloklippning

Slutligen har vi kört första kloklipparrundan som gick över förväntan. De flesta somnade faktiskt under tiden. Ett härligt gäng som redan nu visar prov på sin inbyggda på-och-av-knapp.

20180205_chilliGerDi
Oavsett tid på dygnet ska valparna ha mat när de blir hungriga. Ibland tar sig mamma en välförtjänt tupplur under tiden.

 

Under den kommande tredje veckan kommer det förstås fortsätta hända massor och vi kommer att börja förbereda för flytten från valplådan till hagen! Det ser vi fram emot!

Uti vår hage där spisas nötfärs

 

Läs mer om Operakullen här

Anmäl intresse här