UppfödningValpar

Världen är så stor, så stor…

Fyra veckor

En månad gamla idag! Hur snabbt kan en månad gå? Det är lite svårt att fatta att vi börjar närma oss de allra första besöken nu till helgen. Kullen är redo att börja möta världen! I veckan som gått har vi vidgat den till vardagsrummet och köket där de en och en eller i små grupper fått bekanta sig med våra andra hundar och vår vardagsmiljö. Det har gått fantastiskt smidigt. Trygga och coola valpar!

Nu har vi fasat ut nötfärsen och successivt övergått till blötlagt och staxmixat valpfoder och att de får äta tillsammans i matbar strax innan de får dia. De första två gångerna blev det en riktigt kladdig historia där både Don Giovanni och Aida glatt kastade sig i skålen som i en bassäng. De andra följde glatt efter. Tänkte fnissande på Anita Ekbergs dopp i La Fontana di Trevi i ”La Dolce Vita”. Och det ljuva livet, det tycks de leva nu. Mat är det bästa som finns! Några dagar senare var det lite bättre bordsskick kring matbaren, så de lär sig fort. 🙂

20180222_miraochValp

Moster Mira – the nanny

Vår yngsta tik Mira, som för övrigt började löpa på sin 9-månadersdag igår, tog snabbt på sig rollen som nanny i flocken. Mamma Chilli ser ut att vara väldigt nöjd med avlastningen det innebär. Mira är väldigt lekfull men samtidigt försiktigt mjuk med de små krabaterna. Även fast de börjat utforska vad de kan göra med sina tänder på moster Mira så behåller hon fattningen med en stor portion överseende och tålamod. Stella och Vida står högre upp i hierarkin och verkar också nöjda med att Mira tagit barnpassarrollen.

20180225_överunderLastpall

Sylvassa mjölktänder och växande klor

Plötsligt var de bara där. Elva små uppsättningar av sylvassa valptänder! Och de måste förstås testas på allt. Helst fingrar, gärna hälsenor eller varför inte mammas spenar? Det senare har fått mamma Chilli att säga nej tack till mer digivning än hon måste ge och kommer nån luring och ska tjuva till sig ett extra mellanmål säger hon ifrån. Jättebra för oss – det underlättar avvänjningen avsevärt! Men det är inte bara tänder som vuxit. Klorna växer också. Vi räknade ut att det blir 198 klor som knipsas av med nagelklipparen varje vecka! 🙂

Socialiseringen och språkutvecklingen fortsätter förstås både i och utanför valphagen. Nu brottas de mer och de testar varandras gränser. Motoriken blir bara bättre och bättre och nu springs och busas det stundvis ganska vilt i hagen som försetts med kutterspån och en del aktiveringssaker för utveckling av alla sinnen.

20180225_soverKaffe

Världen är så stor och det blir många intryck på en liten stund. Då kan det vara välbehövligt med en liten tupplur. Här lille Oberon.

Lek och bus med morsan