UppfödningValpar

En titt in i Nikkis lya

Sen en dryg vecka tillbaka lever Nikki i en härlig bubbla med sina åtta telningar i sin lilla ”lya”. Och det måste sägas att hon tar mammarollen med stort allvar och engagemang. Det pysslas om, putsas och städas vilken timme på dygnet som helst. Och ingen valp lämnas åt slumpen utan hon går systematiskt igenom alla, en efter en. Själv måste jag märka upp valparna för att kunna skilja dem åt – de är trots allt oerhört lika varandra de flesta av dem – men bevisligen vet Nikki precis vem som är vem. Det är hur fascinerande som helst att studera.

Mjölkbaren har dygnet-runt-öppet

Förstföderska, som hon är, blev hon rätt så förvånad när första valpen hade kommit ut. Vad är det DÄR?! tycktes hon tänka, och vågade knappt titta på ”utomjordingen”. ? Men nyfikenheten och modersinstinkten tog över och inom drygt fyra timmar hade hon slickat åtta valpar torra och rena och snärjt utomjordingarna med happy hour i mjölkbaren. ? För varje dag som sen gått den här första veckan har Nikki lärt sig något nytt. Hon kommer på hur hon ska få valparna att kissa, inser att om valplådan ska hållas helt ren hela tiden får hon allt hjälpa mig med det, lär sig hur hon bäst ska ligga så att alla valparna kommer åt spenarna osv. När kullen har somnat, mätt och belåten, passar hon på att smita ut för en rastning, en måltid eller bara få lite egen tid. Men hon är inte borta länge utan vill gärna tillbaka till valplådan för att räkna in alla bebisar.

Harmoniska individer

Hur mår valparna då? Jo, de äter och sover i princip. Det är det de gör. Alla ökar stadigt i vikt så de får i sig sin mjölk. Just nu händer inte så mycket mer än att få vara ifred med mamma. När de sover sprattlar de med benen och rycker med huvudena i sin aktiva sömn vilket borgar för en god utveckling av muskler, nerver och motorik. Aladdin har börjat ligga på rygg när han sover och Lafayette, han gillar att slumra till i hörnen där rundstavarna möter varandra. Ibland slaggar de tätt ihop i grupp och ibland vill de vara för sig själva. När mjölken slutat rinna till i en viss spene kan det höras lite gnäll, främst från grabbarna, men annars är det en ganska tyst och harmonisk kull.

Än så länge. ?

Fortsättning följer! ?

Andra veckan: Nya perspektiv med två nya sinnen >>