RäddningshundTräning

Mira på SRhF Sommarläger 2021

Mira på Paintball Dreams, Bockaby under SRhF:s sommarläger 2021.

Nyligen hemkomna från Borås blickar vi tillbaka på några händelserika och sjukt roliga dagar på SRhF Sommarläger 2021. Och vilken tropisk sommar det blev helt plötsligt, med temperaturer uppemot 32°C vissa dagar. Jag hade fått veta att sommarlägret var fullbokat men när det i sista minuten kom ett återbud var jag snabb att knipa platsen. Som tur var hade jag semester så veckan gick att planera om rätt snabbt och vips var bilen packad och hotellrummet i Borås bokat.

Ekipage från när och fjärran

Vi var ett 30-tal deltagare, uppdelade på fyra grupper som fick arbeta i lika många områden med olika miljöer och teman. Vi hamnade i en spännande grupp med fem andra duktiga ekipage från olika bakgrunder, länder och städer. Det ledde till många intressanta diskussioner, på flera språk, och utbyte av erfarenheter. Några var inriktade på IPO-R och andra gick precis som vi RH-kursen. Ytterligare några hade kört upp och tävlat med räddningshundar i VM eller varit ute på imponerande många internationella räddningsuppdrag genom IRO.

Fyra grupper, fyra områden, fyra dagar

Vår första dag höll vi till i skogen för ytsök. Det var lärorikt för Mira och mig att fokusera på något vi inte gjort så mycket av, ytsök i sökrutor. Andra dagen sökte vi i kluriga byggnader, tunnlar och labyrinter inne på Paintball Dreams i Bockaby. En gammal militäranläggning som numera drivs av paintballentusiaster. Tredje dagen fokuserade vi på ytsök men denna gång på två ödegårdar med ett stort antal mindre ekonomibyggnader. Där hittade vi på en hel del utmanande och roliga legor. Fjärde och sista dagen sökte vi i exempelvis fordon, mörka byggnader, höga och dolda legor på Räddningstjänstens Övningsplats i Guttasjön.

Varmt och svettigt

Sammantaget var det superkul att göra nya bekantskaper, att få träna i nya miljöer med nya figgar, hundar och förare. Den stekande solen och värmen som uppgick till 32°C blev stundvis ganska utmanande för mig. Mira hon flåsade på riktigt duktigt och arbetade i sitt genomgående höga och jämna tempo, såväl morgon som eftermiddag. Två tomma 30-litersdunkar och en jättesamling PET-flaskor i bilen vittnar om åtgången av vatten och läsk under de här svettiga dagarna. Som tur var hade vi några av dagarna nära till Forsa Kraftstation utanför Bollebygd där hundarna fick svalka sig i forsen i Nolån innan eller efter en lång arbetsdag. Fiyero var med som följeslagare och fick mest träna passivitet under dessa dagar. Men han fick också lite miljöträning, främst på övningsområdena efter dagens slut.

Supernöjd med Miras fina arbete och att vi med lite uppmaning från kollegorna hittat tillbaka till leksaksbelöningen. Dessutom var det en superlycklig och trött Mira som sov hela vägen upp till Täby. Vi ser redan fram emot nästa års sommarläger! 😊